Wpis z mikrobloga

Wygląda na to, że mokry sen niektórych się spełnia. Miałem okazję pogadać ze znajomymi po psychologii i/lub z uprawnieniami ratownika, którzy dostali wezwanie na ćwiczenia. 2 dziewczyny z psychologii, jedna z uprawnieniami ratownika zrobionymi pod pracę przy imprezach masowych do tego 1 chłopak z psychologii(cała trójka studenci po uczelniach w Łdz, różne roczniki) i 1 chłopak z ratowniczymi uprawnieniami z OSP.

No i wychodzi, że te ćwiczenia jednak nie takie dobrowolne. Jako "alternatywę" 2 osobom po studiach oferowali kurs oficerski. Jedna kobita ma 5 letnie dziecko, to się wymigała, reszta napisała odwołania i czekają.

Czy oficjalna narracja nadal trzyma się tego, że to w pełni dobrowolne?
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fattek: dzisiaj rozmawiałem ze znajomym, 10 lat temu był zawodowym żołnierzem, olał temat, poszedł do cywila i teraz znowu wraca, czekał na list ponad miesiąc, ma się stawić 9 stycznia, a o szkoleniu cywili powiedziałem mu to mnie wyśmiał
  • Odpowiedz
@DamianO1995: z tego, co mi powiedzieli, rozumiem, że tak, ale to nie jest pewne. Na pewno byli w WCR i gadali na miejscu, bo się dziwili, skąd powołania(koleś z uprawnieniami z OSP robił je tak dawno, że nawet nie pamiętał, że takie ma). Łódź i okolica, dokładnie nie wiem, które WCR.
  • Odpowiedz
@Fattek: Na ćwiczenia jest się powoływanym poprzez kartę powołania. To decyzja szefa WCR od którego można złożyć odwołanie; a potem ją zaskarżyć przed sądem administracyjnym. Nie może być "niepewnego powołania".
  • Odpowiedz
@DamianO1995: W sensie, ja nie jestem pewny, jak to formalnie wygląda, bo powiedzieli, że dostali list i że byli na miejscu w WCR, gdzie powiedzieli, że chcą ich na ćwiczenia i jedyną alternatywę, jaką mają, to kursy oficerskie. Odwołanie napisali, więc pewnie jest w formie tego powołania, jak mówisz.
  • Odpowiedz
@renkaboga: To są sprawy z ostatnich 2 tygodni, te osoby dopiero co były w WCRach i czekają na rozpatrzenie pism. To już raczej było po tych aferach z Sieradza, bo tu WCR jasno informował, że powołanie ze względu na uprawnienia ratownika i psychologiczne studia.
  • Odpowiedz
@przemekLes: 2-dniowe, ale nie mówili jednoznacznie, że weekend. Dziewczynie, która nie poszła przez wzgląd na dziecko proponowali rozbicie na raty(?) byleby poszła, więc może docelowo dłuższe chcą. xD
  • Odpowiedz
2-dniowe

@Fattek: dwa dni to będzie w tym roku, bo wybory. A za rok cyk (odpukać) 3 miesiące. P------e czasy, nawet studentów mogą powołać, bo nie ma żadnego bezpiecznika w ustawie. I tak będzie to wisieć nad facetami, do 55/63 roku życia.
  • Odpowiedz
@Fattek: Jak się ich proszą, to oznacza, że nie mogą ich przymusić. Mogą opublikować skany tych wezwań (czy kart powołania?) na Wykopie, możesz ich zachęcić, że są tu osoby, które mogą pomóc chociaż w nagłośnieniu sprawy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chyba, że im to odpowiada.
  • Odpowiedz
@DamianO1995: No właśnie, jeśli to nie fake, to można by znowu zacząć nagłaśniać temat. Ciekawe co z tym ziomkiem (nick zaczynający się od cyfry 5) od orginalnego posta. Bo nadal cisza na temat anulowania
  • Odpowiedz