Wpis z mikrobloga

@Kutafonix215: przecież nawet jak zmienią rekomendację, to zdolność kredytowa nadal będzie ~55% mniejsza niż w momencie 0.1% - jakie niby ożywienie to spowoduje? Już nie wspominając o tym, że zdolność o ~55% mniejsza, a ceny o 20-30% wyższe.
@haha123: no ok, ale ja mowie o "jakims" ozywieniu a nie powrocie do covidu. Pomijam jeszcze inny czynnik, masa ludzi teraz odklada kase, kolejna na bank liczna grupa wstrzyma sie z zakupami czekajac na ten kredyt, i kiedy on zostanie uruchomiony moze dojsc do kumulacji popytu. Rekomendacja knf tylko tutaj dodatkowo miesza, wg mnie to nie powinno byc odpalane w jednej chwili.
@haha123: a do mnie analizy PKO nie przemawiaja w tym kontekscie. Tutaj jest obraz makro tego co sie dzieje w calej PL, masz na jedna kupe wrzuconych pracownikow dino z zabitej dechami polski B i np. programistow. Nie daje ci to czystego obrazu sytuacji materialnej ludzi w wieku 25-45 zyjacych w miastach i zarabiajacych miejskie stawki w np. korporacjach. A wg mnie na tym powinnismy sie skupic bo to sa ludzie
@Kutafonix215: przecież ten wykres pochodzi z sektora przedsiębiorstw, czyli są to firmy zatrudniające więcej niż 9 osób - czyli to jest właśnie ten zbiór o którym mówisz, czyli głównie korporacje i duże firmy.

Zapewne w gospodarce narodowej jest jeszcze gorzej i płace realne jeszcze mocniej spadły.
@haha123: usunalem wlasnie post jak doczytalem tytul tego wykresu :D sorki. Ale drazac dalej, "realne tempo" wzrostu wynagrodzen, czyli skorygowane o obecna stope inflacji. No ok, ale to nie mowi nic o zapasach ktore ludzie gromadza, one moga byc nominalnie wieksze, i co ciekawe, w przypadku oszczednosci na cele mieszkaniowe realnie rowniez. Gdyby zrobic analogiczny wykres skorygowany o wzrost cen nieruchomosci, okazaloby sie ze za ta sama pensje mozna kupic wiecej
@haha123: no tak, ale trudno w oparciu o te wykresy powiedziec ze ludzie gromadza teraz mniej. Inflacja, wysoko oprocentowane lokaty, nominalny wzrost wynagrodzen etc sprawiaja ze zer na koncie jest coraz wiecej no i te zera niestety kiedys przeloza sie na ceny mieszkan - w czasach jak ludzie uzyskaja lepszy dostep do kredytu.
@haha123: ten program budowlanki nie uratuje, pula klientów jest mała bo ograniczenia jednak są spore (brak własności nieruchomości), próg dochodowy będzie nadal spory i dwójka singli z 7k na łapę łącznie nadal będzie miała gówno zdolność na max 250k, a nie jak w 2021 na 600k.
W poprzednich latach ani MDM, ani inne dopłaty nie uratowały rynku i od szczytu w 2008 do 2013-14 ceny spadały a program hulał w najlepsze.