Wpis z mikrobloga

@paramyksowiroza: nigdy nie robiłam barszczu na zakwasie, szczerze mówiąc.

U mnie w domu tradycja barszczu nie była z jakimś mocnym pietyzmem kultywowana, więc teraz powoli sama się uczę jak robić dobry barszczyk. Ostatni robiłam na gotowanych burakach, a w tym roku jeszcze nie ruszałam tematu.

Mogę użyć pieczonych buraków bez robienia zakwasu? Pieczone warzywa w gulaszach się nauczyłam używać, w zupie w sumie też mogłyby dać fajny smak
  • Odpowiedz
@moll: Jasne że możesz. Choć jeśli masz buraki to masz szansę jeszcze na zrobienie zakwasu.
Pieczone buraki nadają fajnego, lekko dymnego i ziemistego aromatu (wiesz, coś jak ziemniaki z ogniska).
Buraki pieczesz ze skórką (najlepiej każdy owinąć folią alu), potem skórkę ściągasz, kroisz i robisz jak z surowych.
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: nie mam buraków niestety... Młody mi się rozchorował i "rozwalił" cały przedświąteczny grafik.

Ale może spróbuję samego pieczenia buraków. Mniejsze piec w całości, większe na pół? 45-50 minut w piecu raczej powinno im wystarczyć
  • Odpowiedz
@moll: Lepiej w całości, bo podczas pieczenia sok może wyciekać z połówek. Zresztą one nie muszą być zupełnie upieczone, powinny być półsurowe w środku. No i temperatura tak powyżej 200 stopni, żeby uzyskać ten efekt smakowy. Możesz też dorzucić na wierzch cebulę w łupinach, żeby się fajnie opaliła.
No i możesz też wymieszać surowe buraki z pieczonymi.

Zdrówka dla Młodego!
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: cebulę wrzucam w połówkach luzem, większa powierzchnia opalania, ale nie na tyle. W zasadzie dorzucić ją w trakcie pieczenia pod koniec to żaden ból

Dziękuję :)
  • Odpowiedz
Co tak wcześnie? :)


@paramyksowiroza: Żeby mieć już z głowy.
Trochę nie kumam w tym kontekście pieczenia buraków, jeszcze jak są zawinięte w folię. Przecież się po prostu ugotują, a ziemisty to przecież naturalny aromat dla buraka.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Może to kwestia ogrzewania warzyw wraz ze skórką?
W sumie jeśli zapakujesz ziemniaki w folię alu i upieczesz w piekarniku to będą inaczej smakować niż obrane ziemniaki z wody.
Nawet ziemniaki gotowane w mundurkach smakują inaczej niż obrane i gotowane.
Mam wrażenie że z burakami jest podobnie.
  • Odpowiedz
W sumie jeśli zapakujesz ziemniaki w folię alu i upieczesz w piekarniku to będą inaczej smakować niż obrane ziemniaki z wody.


@paramyksowiroza: no tak, bo dusząc je bez wody skoncentrowałeś smak który zamiast pójść w wodę został w ziemniaku. Tylko że mówimy o wywarze, więc i tak chcesz ten smak na końcu rozpuszczony w wodzie.

Może to kwestia ogrzewania warzyw wraz ze skórką?


@paramyksowiroza: W pewnym stopniu na pewno. Tylko,
  • Odpowiedz
Wydaje mi się że pieczenie buraków miałoby większy sens gdyby były odkryte i pokrojone. Tak żeby się mogły skarmelizować i dać faktycznie jakiś nowy smak.


@Mirkosoft: A to dobry pomysł, przetestuję w tym roku.

Natomiast jest jeszcze jeden aspekt: z buraków pieczonych w folii wycieka nieco soku, który następnie pali się na dnie i lekko "podwędza" buraki. Może to to?
  • Odpowiedz
Natomiast jest jeszcze jeden aspekt: z buraków pieczonych w folii wycieka nieco soku, który następnie pali się na dnie i lekko "podwędza" buraki. Może to to?


@paramyksowiroza: Tylko że "wędzenie" to nie tworzenie nowego smaku, a przenikanie smakiem gdzie medium jest dym. Więc z buraka wypłynęło trochę soku -> który się skarmelizował -> zaczął dymić i trochę tego smaku przenikło z powrotem do buraka. To chyba lepiej skarmelizować buraka i zebrać
  • Odpowiedz