Wpis z mikrobloga

Podejście v2 tym razem na „mikroblog”. Tutaj —> https://www.wykop.pl/link/6940569/zbieg-okolicznosci-a-moze-ukryta-reklama/ zostałem skutecznie zablokowany...

Tak sobie głośno myślę, tak się zastanawiam, skąd się w ogóle wziął ten cały PRO TEST GOSC, dopiero co założył konto (swoją drogą konto było zgłoszone do skasowania, teraz jest znowu aktywne...), a już organizuje protest, widać po sposobie wypowiedzi, że gość całkiem rozgarnięty. Przynajmniej według mnie wydawał się bardzo ogarnięty. W tym wszystkim nie domyślił się, że zorganizowanie takiego protestu SAMEMU w tak krótkim czasie, bez żadnej pomocy pieniężnej od nas jest cholernie ciężkie, nawet bym powiedział mission impossible. Tak też się stało, przerosło go to, gość najzwyczajniej w świecie zrezygnował z organizacji tego protestu. I wiecie, co w tym wszystkim jest najdziwniejsze? Dziwnym zbiegiem okoliczności pojawiają się oni, cali na FIOLETOWO. Protest jednak się odbędzie. Nie jest to dla Was drodzy Wykopowicze zastanawiające? Podobno grożono PRO TEST GOSC, a jak to było z tobą 59b862cef4, też dostałeś jakieś pogróżki? Miałeś ogromny wpływ w nagłośnieniu tej sprawy. Co, jeśli to tylko zasłona dymna i cała ta akcja jest przez kogoś ustawiona?

Niektórzy mówią i co z tego, jeśli to tak naprawdę ukryta reklama? No według mnie to dużo znaczy, być może ktoś znowu chce na naszym garbie wjechać na salony i to mi się osobiście nie podoba.

Swoją drogą odbyłem bardzo ciekawą rozmowę z pewnym profilem na wykopie, który kojarzy się z całkowitą wolnością słowa. Niestety nie mogę jej tu wrzucić, gdyż nie dostałem takiego pozwolenia i nie chciałbym mieć przez to problemów prawnych. No, chyba że ten profil da mi takie pozwolenie? Ja pozwalam wrzucić tutaj tę rozmowę, ale pod warunkiem, że też będę mógł ją tu wrzucić.

Rozumiecie to profil, który kojarzy się z całkowitą wolnością słowa, odmówił mi wrzucenia rozmowy między mną a nim/nimi? Najwidoczniej wywodzi się z innego ugrupowania, po prostu moje skojarzenie mnie zmyliło, nic na to nie poradzę...

Może tego nie rozumiem, przez to, że ja wywodzę się z Libertarianizmu gdzie:

„Libertarianizm (łac. liber – wolny) – zbiór powiązanych doktryn i filozofii politycznych i filozofia ekonomiczna, które uznają zarówno wolność osobistą i wolność ekonomiczną, za najwyższą wartość w polityce”.

Czym tak naprawdę jest wolność słowa według Libertarianów? Z pomocą przychodzi nam fajny artykuł od Pana Stanisława Wójtowicza (dziękuję Panie Stanisławie za możliwość użycia fragmentu w moim wpisie z Pańskiego Bloga):

„Wolność słowa — Libertarianie opowiadają się za absolutną wolnością słowa. Każda osoba ma prawo mówić/pisać wszystko, co tylko ma ochotę na dowolny temat, niezależnie od tego, jak bardzo jej słowa mogą nie podobać się innym”.

W moim artykule zostałem zapytany przez NoblePhantasm, dlaczego nie udostępnię Print Screenów z tej rozmowy, skoro jestem stroną rozmowy przecież, to jest kompletnie legalne... Czy aby na pewno?

Oczywiście mógłbym wrzucić tutaj te zrzuty ekranu wygenerowanej rozmowy w generatorze kompletnie niepowiązane z tą sprawą, ale czy warto aż tak ryzykować? Z drugiej strony takie zrzuty ekranu bardzo łatwo zmanipulować...

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny.

Art. 23.

Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Art. 24.

§ 1.
Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
§ 2.
Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.
§ 3.
Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym.

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.

Art. 49.

Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.

Według tego nie warto :)

Słowem końcowym, Drodzy Mirkowie nie zrozumcie mnie źle, oczywiście popieram ten protest, trzeba to zrobić jak nie teraz to kiedy? Tym bardziej że jest już mocno wypromowany. Jednak myślę, że za akcjami tego pokroju stoi ktoś więcej niż jedna zielonka sprzed komputera. Oczywiście mogę się mylić i to tylko zbieg okoliczności, ale myślę, że warto podjąć dyskusję na ten temat. Samemu bez środków i ludzi to można artykuł napisać na wykopie (chociaż i to nie jest takie łatwe), a nie zorganizować protest na dużą skalę.

Za wszystkie błędy, które zapewne są w tym wpisie, przepraszam! Nie jestem polonistom, nie jestem idealny, żeby mieć w palcu wszystkie zasady pisowni, jestem zwykły Mirek. Uwierzcie mi, starałem się jak mogłem, dałem z siebie całe 13%, liczba nie jest przypadkowa.

Serdecznie zapraszam Was wszystkich drodzy Wykopowicze do dyskusji na ten temat w komentarzach pod tym wpisem! Interpretujcie go jak chcecie. :)

Źródła użytych cytatów w tym artykule:
1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Libertarianizm
2. https://stanislawwojtowicz.pl/2015/10/45/
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Za wszystkie błędy, które zapewne są w tym wpisie, przepraszam! Nie jestem polonistom, nie jestem idealny, żeby mieć w palcu wszystkie zasady pisowni, jestem zwykły Mirek

@aiceinusuod: do tego momentu byłem nawet skłonny Ci uwierzyć, ale jak wiadomo tylko winny się tłumaczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wydaje się że PIERWSZĄ poprawką graficzną w Wykop.pl (aby ułatwić użytkownikom "wyłapywanie" nowych podejrzanych kont) winno być dodanie np GWIAZDKI (koloru zielonego z liczba dni aktywności konta np od 1-30)
DRUGA zmiana to na stałe dodanie ADRESU IP obok NICK'u użytkownika. (my sami sprawdzimy czy to TOR, maskowanie IP itp. skoro moderacja "nie daje rady") - nie fair jest że nowe konta robią takie zamieszanie a
podejrzenia o MULTIKONTO albo "konto z
  • Odpowiedz