#linux #fedora #wayland Zainstalowałem Fedorę na PC z kartą Nvidia(bez integry), przed instalacją sterownika Nvidia, Wayland działał(na tym "uniwersalnym" linuxowym sterowniku i dało się zmienić jeden monitor na 100%, drugi na 200%(zależy mi na tym). Po instalacji sterowników N. Wayland zniknął, jest Xorg, oddzielnego skalowania brak. Rozumiem że to jakaś filozofia Nvidii/brak wykończenia? Nie mogę znaleźć poradnika, który by nie ostrzegał że prawdopodobne się to wysypie po ewentualnym sukcesie wymuszenia zmiany. Taki jest stan tego skalowania na dziś?
olałbym te sterowniki N., ale YT na 4k nie działa płynnie, plus YT/Netflix/filmy na pełnym ekranie się tną bez sterownika. Gdyby to ogarnąć, to bym podziękował tym sterownikom
@Kryspin013: dlatego ten stary nerd od linuxa pokazał faka Nvidii w memie?
@RabarbarDwurolexowy: Mniej więcej, ale nie tylko bo nvidia robiła gorsze rzyeczy np namawianie twórców gier na androida korzystających z ich technologii, które gry potem działały jedynie na układach nvidii mimo, że nie było żadnych innych technicznych przesłanek by działały na innych układach xD
@Kryspin013: dzięki, wychodzi na to że lepiej nie mieć produktu tej firmy, jeśli się nie celuje typowo w wydajność w grach(nie wiem jak z renderowaniem u konkurencji), lipa że tak strategicznie umieszczona firma(karty graficzne), jest nie tylko obojętna(to by było pół biedy),ale nawet złośliwa. mam sterowniki 520.56.06, to są te zalecane przez "appstore" Fedory, myślałem by pójść w drugą stronę, zainstalować starsze z serii 470, tez są w sklepie, ale
@Kryspin013: dzięki, wychodzi na to że lepiej nie mieć produktu tej firmy, jeśli się nie celuje typowo w wydajność w grach(nie wiem jak z renderowaniem u konkurencji), lipa że tak strategicznie umieszczona firma(karty graficzne), jest nie tylko obojętna(to by było pół biedy),ale nawet złośliwa.
@RabarbarDwurolexowy: to nie jest złośliwość a czysta chęć zarobku. To nie jest tak, że nvidia tylko pod linuksem tak robi. Na każdym systemie masz
@RabarbarDwurolexowy: Co do Nouveau, to co możesz sprobować (ale jak ci się chce, bo jak nie to nie XD) to: - Wgranie akceleracji Wideo (z Nvidii, ale działa xd) - Wgranie h264ify do Firefoksa
To może dać kopa do filmów, ale w gry jakieś super nowoczesne to nie pograsz.
@Kryspin013: o panie, to by było coś ala Google sprzętowe, taki Apple razy 10(te wszystkie megacorpo tylko potwierdzają stereotypy z dystopicznych filmów SF). To juz jest dystopia, pamiętam jakiś czas temu była apka: chyba jakaś alternatywa dla Twittera, przed wyborami skasowana na raz ze wszystkich appstorów(Apple Goggle, wszyscy na raz ucięli łeb). Teraz wychodzą afery z samym Twitterem, sterowanie informacjami, shadow bany, czarne listy, pranie mózgu młodzieży za pomocą
@fervi: ale włąśnie tylko to mi potrzeba, bo robię 90% rzeczy na przeglądarce, a jeśli mnie najdzie na grę, to gram w dwie, jedna to Minecraft chodzący na Linuxie, a na drugą się przeloguję do Win. jak tego szukać, Nouveau video acceleration? Najbardziej mi przeszkadza klatkowanie w trybie pełnoekranowym, kieeedys jak Ubuntu rządził, klatkowanie było
Zainstalowałem Fedorę na PC z kartą Nvidia(bez integry), przed instalacją sterownika Nvidia, Wayland działał(na tym "uniwersalnym" linuxowym sterowniku i dało się zmienić jeden monitor na 100%, drugi na 200%(zależy mi na tym). Po instalacji sterowników N. Wayland zniknął, jest Xorg, oddzielnego skalowania brak. Rozumiem że to jakaś filozofia Nvidii/brak wykończenia? Nie mogę znaleźć poradnika, który by nie ostrzegał że prawdopodobne się to wysypie po ewentualnym sukcesie wymuszenia zmiany.
Taki jest stan tego skalowania na dziś?
@RabarbarDwurolexowy: tak, nazywam to "nvidia to gówno". Pozdrawiam
@RabarbarDwurolexowy: Mniej więcej, ale nie tylko bo nvidia robiła gorsze rzyeczy np namawianie twórców gier na androida korzystających z ich technologii, które gry potem działały jedynie na układach nvidii mimo, że nie było żadnych innych technicznych przesłanek by działały na innych układach xD
Mały offtop odnośnie nvidii i waylanda (w
mam sterowniki 520.56.06, to są te zalecane przez "appstore" Fedory, myślałem by pójść w drugą stronę, zainstalować starsze z serii 470, tez są w sklepie, ale
@RabarbarDwurolexowy: to nie jest złośliwość a czysta chęć zarobku. To nie jest tak, że nvidia tylko pod linuksem tak robi. Na każdym systemie masz
- Wgranie akceleracji Wideo (z Nvidii, ale działa xd)
- Wgranie h264ify do Firefoksa
@Kryspin013: o panie, to by było coś ala Google sprzętowe, taki Apple razy 10(te wszystkie megacorpo tylko potwierdzają stereotypy z dystopicznych filmów SF). To juz jest dystopia, pamiętam jakiś czas temu była apka: chyba jakaś alternatywa dla Twittera, przed wyborami skasowana na raz ze wszystkich appstorów(Apple Goggle, wszyscy na raz ucięli łeb). Teraz wychodzą afery z samym Twitterem, sterowanie informacjami, shadow bany, czarne listy, pranie mózgu młodzieży za pomocą
@fervi: ale włąśnie tylko to mi potrzeba, bo robię 90% rzeczy na przeglądarce, a jeśli mnie najdzie na grę, to gram w dwie, jedna to Minecraft chodzący na Linuxie, a na drugą się przeloguję do Win.
jak tego szukać, Nouveau video acceleration? Najbardziej mi przeszkadza klatkowanie w trybie pełnoekranowym, kieeedys jak Ubuntu rządził, klatkowanie było
Mam nadzieję, że to rozwiąże problem XD