@PodniebnyMurzyn: podasz przepis, jak w piekarniku robisz? Jak robię początek na patelni od spodu a potem daje pod sama grzałkę to często przypala się za bardzo punktowo brzeg
@Ddawid: żeby wyszło w piekarniku to trzeba trochę pokombinować. Przepis na typowo neapolitański placek tutaj nie zadziała bo za niska temperatura pieca jest. Dlatego trzeba dodać oliwę i cukier do ciasta. Czyli mówiąc inaczej skorzystać z przepisu na new york style pizza, który jest właśnie przepisem na neapolitańską, ale dostosowany do niskotemperaturowych pieców ;) Ja korzystam z tego kalkulatora: https://www.stadlermade.com/pizza-calculator/
Ciasto ugniatam parę minut i wrzucam do lodówki na 2-3 dni.
Faktycznie, źle policzyłem. Wyjdzie ze 100 pizz, czyli na dwa lata przy jednej tygodniowo.
@gunsiarz: A ja przy każdym posiedzeniu na dwie osoby robię minimum 2 pizze, najczęściej 3. Jak się trafi rodzina albo znajomi to robię więcej ¯\_(ツ)_/¯
I mam zwykły piekarnik do 300 stopni, ale przymierzam się do jakiegoś fajnego pod pizzę.
@Jasik123 ja bym nie kupiła pieca do pizzy (również przez brak miejsca na niego), ale chciałabym mieć takiego znajomego który ma i zaprasza w weekend na pizzę :)
@siadatajta: ale wiesz, że przy wiliczeniach totalnie pominąłeś koszt składników na pizzę? To tak trochę słabo, pizza z pieca sama nie wyskoczy bez przygotowania. Te 50 zł jakby nie patrzeć zawiera cenę składników. Więc twoje wyliczenia co do zwrotki za taki piec to bardziej 10 niż 2 lata :P
@boria_oddaj_bulku: nie pominąlem, ilość pizz (170) potrzebna do zrobienia żeby piec sie zwrócił wliczając w to już koszta produkcji kazdej pizzy została podana przez @skolfild
Składniki na pizzę, prund, czas poświęcony na zakupy, benzyna - ~15zł / pizza
@Jasik123: gdzie jeszcze oliwa do polewania? W pizzerii masz gratis. Prąd też jest bardzo istotną kwestią bo piecyk swoję żre. Do tego koszty wody, zmywania itp. bo przecież trzeba gary pomyc po. Liczenie po kosztach samych składników jest z dupy.
@qualin: ja nie wyliczam kosztów tylko podałem średnią cene bazy, nie kupilem tego pieca po to żeby liczyć kiedy mi się zwróci. Robienie pizzy to poprostu moja pasja ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jasik123: no ok, ale skoro mówisz, że piec się zwróci po ilus tam pizzach to nie zakłamuj rzeczywistości i policz realne koszty ;) pizzeria nie sprzedaję ci pizzy po kosztach składników. Poza tym Twój czas (roboczogodziny) też jest cenny i trzeba to uwzględnić. Śmieszy mnie zawsze jak np ktos ma termomixa i robi porównanie np bułki z piekarni na ta na TM i liczy tylko koszt składników.
@lyndrym
@nickznaleziony https://youtu.be/fvm7uz4IUZ0 proszem
Ja korzystam z tego kalkulatora:
https://www.stadlermade.com/pizza-calculator/
Ciasto ugniatam parę minut i wrzucam do lodówki na 2-3 dni.
@gunsiarz: A ja przy każdym posiedzeniu na dwie osoby robię minimum 2 pizze, najczęściej 3.
Jak się trafi rodzina albo znajomi to robię więcej ¯\_(ツ)_/¯
I mam zwykły piekarnik do 300 stopni, ale przymierzam się do jakiegoś fajnego pod pizzę.
Z poniższego zrobię 10 szt.
Mąka Petra 5037 1.5kg 15.48
Mozzarella vai di latte 1kg 44.99
Pomidory san marzano 800g 15.9
łącznie 76.37
co do reszty składników to generalnie sky is no limit ( ͡° ͜ʖ ͡°)