Aktywne Wpisy

✨️ Jak zrozumieć plany kobiety na przyszłość? Ⓘ
Jak rozumieć słowa kobiety - "może za kilka miesięcy spróbujemy ponownie". ?
Ja mam 36 lat, ona 33. Byliśmy ze sobą prawie rok czasu, jednak postanowiła zakończyć naszą relację na chwilę obecną. Motywowała to innymi pragnieniami, innymi celami natomiast nie zamknęła furtki ostatecznie. Mamy normalny kontakt, czy to telefoniczny czy sms, spotykamy się czasem na mieście. Nie zamknęła furtki całkowicie natomiast ciągle podkreśla na chwilę
Jak rozumieć słowa kobiety - "może za kilka miesięcy spróbujemy ponownie". ?
Ja mam 36 lat, ona 33. Byliśmy ze sobą prawie rok czasu, jednak postanowiła zakończyć naszą relację na chwilę obecną. Motywowała to innymi pragnieniami, innymi celami natomiast nie zamknęła furtki ostatecznie. Mamy normalny kontakt, czy to telefoniczny czy sms, spotykamy się czasem na mieście. Nie zamknęła furtki całkowicie natomiast ciągle podkreśla na chwilę

curiousboi +15
#gielda a p------e tego waszego szczura przenoszę się na IBKR
Zawsze coś nie działa, wiecznie coś nie tak, cashout i essa #meczennicyxtb
Zawsze coś nie działa, wiecznie coś nie tak, cashout i essa #meczennicyxtb
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Zapraszam Was dzisiaj do Białogardu położonego w województwie zachodniopomorskim. Odwiedziłem go w sierpniu w ramach projektu "Miasta stojące murem". Miasto zrobiło na mnie duże wrażenie, przede wszystkim tym, że stare miasto jest bardzo zadbane.
Zapraszam do znaleziska
Kilka ciekawostek o Białogardzie:
- według danych znalezionych w internecie długość murów obronnych wynosiła 800 metrów, a według moich pomiarów na Google Maps około 900 metrów. Do dzisiaj zachowało się około 200 metrów rozrzuconych w wielu fragmentach dookoła starego miasta. Mury powstały na przełomie XIV i XV wieku.
- Zachowała się Brama Wysoka (Połczyńska) z XIV wieku
- Kiedyś w Białogardzie istniał zamek zbudowany w XIV wieku, który pod koniec XVIII wieku rozebrano. Obecnie pozostały piwnice, ale nie ma do nich wstępu.
- Nieopodal rynku stoi gotycki kościół Narodzenia NMP z XIV wieku.
- Nieopodal starego miasta znajduje się kolejny gotycki kościół św. Jerzego również z XIV wieku, który powstał na fundamentach dawnej pogańskiej świątyni.
- Wokół rynku znajduje się wiele pięknych kamienic, w tym żółta z 1910 roku, w której obecnie mieści się bank. Ciekawy jest też ratusz z pierwszej połowy XIX wieku.
https://www.wykop.pl/link/6934517/bialogard-zachodniopomorskie-projekt-miasta-stojace-mure/
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
#antekpodrozuje #polska #bialogard #zachodniopomorskie #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #ciekawostki #zainteresowania
źródło: comment_1670484794RSi9glcHb8vu5XCwtbDhoB.jpg
PobierzBiałogard jest totalnym post-prl'owskim gównem i nie zasługuje na żadną promocję. Ze starego miasta zrobiono co najwyżej parkingi. Trza było zwiedzić wszystkie niemieckie gotyckie i neogotyckie wiejskie pałace lub stare majątki, od których roi się w na Pomorzu Środkowym, to jest dopiero prawdziwa dusza tych terenów. Przynajmniej tego jeszcze nie zniszczono, nie podlano betonem