Wpis z mikrobloga

@little_muffin: ty chyba nie wiesz jak sie kawe robic, serio gowno wiesz idz #!$%@? na stare miasto/rynek swojego miasta i wypij gdzies kawe i wrocimy do tematu bo jak narazie jestes dla mnie na poziomie niesporczaka


@cybulion: Ty to chyba powinieneś ograniczyć spożycie kofeiny bo jak widać powyżej ciśnienie za mocno ci skacze.
  • Odpowiedz
@little_muffin:

i komus nie siada pikawa po 0.5 litra czarnej

Pomijając całą dyskusję powyżej to wcale nie jest tak łatwo przesadzić z kawą. Bezpieczna dawka dla dorosłego człowieka to około 400mg kofeiny dziennie. Zawartość kofeiny mocno zależy od konkretnych ziaren ale raczej rzadko przekracza 100mg na 100ml espresso a w popularnych sieciowkach jest to najczęściej coś w okolicach 60mg. Tak więc pijąc półlitrowe espresso (jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało)
  • Odpowiedz
@cybulion: 7g -> 100ml. Na jeden kubek, by wyszło 35g ziarna. Pomijam kwestie zdrowotne i reakcję organizmu na dużą ilość kofeiny. Klient chce, to dostanie.
Ale...
Czemu się typie srasz do ludzi? To, że w burdelu podajesz 500ml kawy nie oznacza, że cały rynek też tak robi. Przejrzyj menu innych lokali, a przekonasz się, że często to nawet nie 250ml, a 200ml podają i nic większego w przypadku cappuccino.
Podaj
  • Odpowiedz
@cybulion: Podaj nazwę tego gastro w którym właściciel, to wieśniak i czepia się ludzi/pisze jak gimbus i używa urwa zamiast przecinka. Będę wiedział, jaką patologiczną sieć/lokal omijać.
  • Odpowiedz