Wpis z mikrobloga

@karamba16:
Bo ktoś tak przefiltrował, podałem akurat najnowsze z całej Polski, aby pokazać, że nie tylko zdalnych jest mało.

juniora raczej wystarczy znajomość czystego języka

Już nie, nawet na bezpłatne staże wymaga się więcej, niż znajomość czystego języka (no chyba, że cpp, ale tu też nie jest łatwo)
  • Odpowiedz
@cppguy: No to teraz odleciałeś, bo sam aplikowałem na juniora w 2018 i chyba wiem do czego pijesz. Dostałem do wykonania zadanie z użyciem frameworka, ale to że trzeba użyć frameworka i przeczytać pare stron dokumentacji nie oznacza, że jego znajomość jest wymagana. Obecnie jak rekrutuje na juniora to też są to co najwyżej podstawowe pytania i nie musi have
  • Odpowiedz
@karamba16:

myslisz, ze dostaniesz sie na junior fronta bez znajomosci jakiekolwiek frameworka? #!$%@? xD nawet na staz sie nie dostaniesz

a juniorow to teraz sie pyta co to jest event loop i wyjasnic jak dziala reconciliation w reakcie xd
  • Odpowiedz
a juniorow to teraz sie pyta co to jest event loop

@cppguy: No akurat w takim pytaniu to nie ma nic złego. Co więcej seniora można zapytać dokładnie o to samo. Tylko, że pytający nie spodziewa się raczej identycznej odpowiedzi od obu tych osób.
  • Odpowiedz
  • 2
@NoMoreTearsJustSmile Ten 3 miesięczny staż to nie jest praca za darmo, ale firma Cię uczy, masz przydzielonego mentora. To wszystko kosztuje. A uwierz, że swiezak w 3 miesiące nie wniesie żadnej wartości dodanej do projektu.
  • Odpowiedz
@sxill: Tylko, że firma nie zatrudnia kogoś w celu charytatywnym, a po to by z jego pracy mieć zysk (nie zawsze od pierwszego dnia pracy). Zatrudnienie pracownika jest rodzajem inwestycji i usprawiedliwianie takiego zjawiska jak płatne staże nie jest dobre.
  • Odpowiedz
@sxill: Nie wiem czy płaci czy nie płaci. Nie odnosiłem się do żadnej konkretnej firmy, lecz do samego zjawiska, które jest iście patologiczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@Veni ja zrozumiałem to tak, że potwierdzasz, że staż to inwestycja firmy w pracownika, aby w przyszłości zarabiał dla firmy.
  • Odpowiedz
@NoMoreTearsJustSmile: 3 miesiace moze przesada ale u mnie na studiach trzeba bylo zrobic obowiązkowo staż w firmie 1miesieczny i 99% osob nie miało płacone, duzo osob w tym ja dostalo dzieki temu prace, powiesz moze ze cwelowanie, ale czy #!$%@? na uczelni gdzie nie dostajesz kasy tez nie jest cwelowaniem? a w takiej pracy to przynajmniej duzo sie nauczysz
  • Odpowiedz
@NoMoreTearsJustSmile: Dla zainteresowanych, nie idźcie do Sii, wyzysk jest tam straszny pod przykrywką "great place to work" tzn. płacą dosłownie 1/3 tego co dostają od klienta (widziałem kosztorys). Choć wydaje się super przyjemnie to i tak koniec końców jesteście zwykłą jednostką w ich excelu.
A dla tych którzy myślą "pójdę tam tylko załapać się do IT jako pierwszą pracę i szybko zmienię" - tak to zazwyczaj nie działa, zasiedzicie się
  • Odpowiedz
Dla zainteresowanych, nie idźcie do Sii, wyzysk jest tam straszny pod przykrywką "great place to work" tzn. płacą dosłownie 1/3 tego co dostają od klienta (widziałem kosztorys). Choć wydaje się super przyjemnie to i tak koniec końców jesteście zwykłą jednostką w ich excelu.

@mar-v-son: Ja tam pracuję i nie odczuwam zupełnie żadnego wyzysku. Na wypłatę też nie narzekam. W projekcie w którym jestem od ponad 2 lat nie stresowałem się
  • Odpowiedz