@mar-v-son: oj tam, oj tam... W Sii na supporcie IT ze znajaomością jednego języka europejskiego (+ ang. jako standard) bez problemu dostajesz 7k brutto. Wszystko co musisz umieć to zrestartować windę i obrobić ticket. Na początek całkiem nieźle. O programistach nic nie wiem ale junior w software house za 6,5k brutto nie brzmi zachwycająco. W sprawie nietechnicznych: inne korpo w którym kiedyś byłem, przeniosło dział HR do Pragi. Jedna wielka pomyłka,
@Rufurege1: Ja wszystko ( ͡°͜ʖ͡°) Front, logikę, komunikację między dwoma systemami, które są hermetyczne do bólu, bo to Microsoft. Oczywiście front projektuję też ja, a ja nie posiadam duszy artystycznej ani czasu by to projektować, wiec jest tak by było i nie kłuło za bardzo
Stanowczo odradzam tę dziadowską firmę jako pracodawcę. Jakiś czas temu (tuż przed pandemią), uderzyłem do nich skuszony fajną technologią, podwyżką względem ówczesnej pracy. Oprócz tego miałem pracować w tym samym budynku, co żona, także razem byśmy sobie jeździli do pracki - no elegancko się zapowiadało. Podczas rozmowy, mając już pełną świadomość tego, że rekruterzy w IT nakłamią Wam w żywe oczy WSZYSTKO, żeby tylko Was zwabić, dopytałem szczegółowo o klientów,
@NoMoreTearsJustSmile: przebrnąłem całą tę dyskusje o juniorach i że ciężko się załapać i rzeczywiście coś w tym jest. U mnie w dużym korpo jak przejrzałem ogłoszenia to na kilkadziesiąt ze dwa na juniora. Ale to jest #!$%@? wina scruma i tych #!$%@? sprintów xD nikt nie ma czasu na uczenie kogoś pisania kodu jak ma w #!$%@? #!$%@? spotkań i #!$%@? o celu sprintu xD Kiedyś było spokojnie i można było
nie idźcie do Sii, wyzysk jest tam straszny pod przykrywką "great place to work" tzn. płacą dosłownie 1/3 tego co dostają od klienta (widziałem kosztorys)
@mar-v-son: Kontrakt firma podpisuje z Sii za stawkę zachodnią, a zespół robi za stawkę PL ;) zresztą niech mają 1000USD/MD, to masz ~350 usd/md dla siebie - chyba dalej niezle? ( ͡º͜ʖ͡º)
Dla zainteresowanych, nie idźcie do Sii, wyzysk jest tam straszny pod przykrywką "great place to work" tzn. płacą dosłownie 1/3 tego co dostają od klienta (widziałem kosztorys). Choć wydaje się super przyjemnie to i tak koniec końców jesteście zwykłą jednostką w ich excelu.
A dla tych którzy myślą "pójdę tam tylko załapać się do IT jako pierwszą pracę i szybko zmienię" - tak to zazwyczaj nie działa, zasiedzicie się wygodnie i będziecie
@Euphor: No ale jak to ma dzialac? Czy ty myslisz, ze jesli pracujesz dla typowo polskiej firmy ktora ma polskie kontrakty to pracodawca tez nie bierze od klientow wiekszych pieniedzy niz tobie placi?
@krzywy_kanister: ale o co ty mnie pytasz? Firma ma marze, raz większą raz mniejsza. Ty dostajesz swoja wynegocjowana stawkę, firma bierze swoja z marża i tyle. Jak cie nie satysfakcjonują pieniądze o idziesz gdzie indziej. Nie wiem gdzie problem?
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
W sprawie nietechnicznych: inne korpo w którym kiedyś byłem, przeniosło dział HR do Pragi. Jedna wielka pomyłka,
Stanowczo odradzam tę dziadowską firmę jako pracodawcę. Jakiś czas temu (tuż przed pandemią), uderzyłem do nich skuszony fajną technologią, podwyżką względem ówczesnej pracy. Oprócz tego miałem pracować w tym samym budynku, co żona, także razem byśmy sobie jeździli do pracki - no elegancko się zapowiadało.
Podczas rozmowy, mając już pełną świadomość tego, że rekruterzy w IT nakłamią Wam w żywe oczy WSZYSTKO, żeby tylko Was zwabić, dopytałem szczegółowo o klientów,
@mar-v-son: Kontrakt firma podpisuje z Sii za stawkę zachodnią, a zespół robi za stawkę PL ;) zresztą niech mają 1000USD/MD, to masz ~350 usd/md dla siebie - chyba dalej niezle? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Krolik: chyba jednak rok i dwa dni temu
@mar-v-son: nie wszedzie da się dostać bezpośrednio.
USD. Czytanie?