Wpis z mikrobloga

#instalacja #pytanie #centralneogrzewanie #inzynieria #dom #remont czy ktoś może jest jakimś specem od pieców? Pytałam już pare osób i nikt nie wie jak zaradzić mojemu problemowi. Centralne ogrzewanie z 2018 roku. Mieszkanie 140m2 ,narożne, 3 piętro. Połowa mieszkania 70m to kuchnia łazienka i przedpokój tam jest podłogowka i kafle, druga połowa 70 m 3 pokoje w tym jeden narożny, kaloryfery. Sterownik znajduje się tam gdzie podlogowka w przedpokoju. I teraz tak. Gdy włączę podłogówkę to całe mieszkanie się nagrzewa ale sterownik wyłączy ogrzewanie po około godzinie i nie włączy przez następne 8 bo podłoga długo trzyma ale pokoje się wychładzają i w połowie dnia w pokoju mam 19 a w przedpokoju 22. Gdy wyłącze podłogówkę ogrzewanie chodzi cały czas prawie w pokojach jest teoche za ciepło. Walczę z tym już 2 rok i nie wiem jak to ugryźć.
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@annielstwo: jesli jest jak u mnie to 3 oznacza 30 stopni, a 1 - 10. Ustaw na 2,5. Pewnie tez trzeba bedzie przełożyć ten czujnik Salusa na rure z wodą do kaloryferów, ta z literą Z, bo on zalacza pompke gdy wykrywa zadana tpterature. Zobacz dla pewnosci czy ona jest ciepla przy zalaczonym ogrzewaniu, prawdopodobnie plynie tam 55° do kaloryferow.
  • Odpowiedz
@flecker: Tak rura z jest gorąca, jutro to przełożę, a jaka temp ustawić na tym salusie? 30? Bo ona będzie włączać pompę do podłogówki w momencie osiągnięcia 30 stopni a ten pipant tez miesza wodę żeby miała 30 stopni?
  • Odpowiedz
@flecker: O jasna d--a ale ktoś to s--------l jeżeli index z Twojego schematu to wskaźnik i znajduje się po lewej stronie czyli w moim układzie na dole to było ustawione na 5
  • Odpowiedz
@flecker: Mam chyba rozwiązanie zagadki czyli woda w układzie podłogówki miała 50 stopni czyli dlatego w kuchni mam 26 stopni a w pokoju 19. To trzeba usiąść na spokojnie jutro to wszystko poustawiam i zawołam :)
  • Odpowiedz
@annielstwo: https://www.castorama.pl/termometr-przylgowy-dk-system-63-mm-id-33052.html
Takie cos sobie przyczep i bedziesz wiedział ile masz. Najlepiej za pompką.
Salusa ustaw na troche niższą niz masz na piecu, on ma zalaczac pompke na podlogowke gdy piecyk zaczyna pchac ciepłą wode w rury :) to tez kwestia dogrania. Gdy ta ustawiona temperatura bedzie za nisko, to bedzie niepotrzebnie krążyla w podlogowce woda, ktora nie jest ogrzana.
  • Odpowiedz