Wpis z mikrobloga

@PetalMind: :D Piękne to, aż się popłakałem ze śmiechu. Popłaczę się jeszcze bardziej jak dostaniecie podatek wzorowany na amerykańskim 2% od wartości nieruchomości :D

A co tam dwa. Najlepiej pięć.

A co do samego obrazka - nie. Nikt nie będzie sprzedawał. Wiesz dlaczego? Bo wynajmujący i tak zapłaci. I tylko z tego jednego powodu chciałbym, aby go wprowadzili. Naprawdę chciałbym zobaczyć ten dźwięk kolektywnie pękających tyłków "bo jak to? Dlaczego
  • Odpowiedz
oczywiście proszę pana tak będzie proszę pana.

@PetalMind: Ale serio. Porozmawiajmy całkiem poważnie.

Masz sobie te dwa czy trzy mieszkania, które wynajmujesz. Wprowadzają podatek w wysokości 2%.
No to policzmy 3000000 * 0.02 = 60.000zł rocznie. Po dwadzieścia
  • Odpowiedz
śmiało niech podnoszą czynsze :) zobaczymy za jaki czas będą ich głowy na słupach

@PetalMind: Tjaaaaa, Już to widzę jak coś zrobicie. Będziecie żywić się kartonem i grzecznie płacić.
Tak sobie obserwuję ten kraj od kilkudziesięciu lat i stwierdzam, że Polakowi to można nawet kupę do ust zrobić. A on wiernopoddańczo się ukłoni i jeszcze podziękuje. I nie jestem tutaj złośliwy. Taka moja obserwacja tego kraju na podstawie tego ilu
  • Odpowiedz
od 4 i kolejnego mieszkania 50% ... albo chociaż 20%

@To_ja_moze_pozamiatam: Po co się bawić w kotka i myszkę? Zróbmy od razu nacjonalizację majątku.

A tak poważnie - totalny bezsens, ponieważ dużym podmiotom byłoby to BARDZO łatwo obejść. I to na kilka sposobów.
Tradycyjnie - najbardziej po dupie dostałby ten na samym końcu łańcucha pokarmowego.
  • Odpowiedz
@PetalMind: Zawsze mnie bawią wyk0pki z tego tagu którzy nie ogarniają że de facto ich postulat jest już od dawna zaimplementation.
Ci co mają przychód z wynajmu do 100k rocznie płacą 8,5%, ci co więcej płacą 19% podatku.
  • Odpowiedz
Sprowadzasz to do absurdu i negujesz.

@To_ja_moze_pozamiatam: To można sprowadzić do jeszcze większego absurdu pomysł 50% podatku? Przeczytaj wszystko, co napisałem. W jaki sposób taki podatek miałby funkcjonować? Tylko od mieszkań? Czy od gruntów i domów również? Czy obejmowałby również firmy? Co w takim razie z firmami posiadającymi wiele nieruchomości?
A jeśli tylko obejmowałby mieszkania to co z deweloperami, którzy dysponują dziesiątkami albo setkami niesprzedanych lokali?

Zadaj konkretne pytanie to
  • Odpowiedz
  • 20
@PetalMind

śmiało niech podnoszą czynsze :) zobaczymy za jaki czas będą ich głowy na słupach

Dobrze wiedzieć że głównym celem jaki ci przyświeca nie jest poprawienie sytuacji mieszkaniowej Polaków tylko zwiększanie napięć społecznych.

A poza tym to chuk a nie zobaczysz głowy na słupach bo jedynymi osobami jakich możesz dosięgnąć są ludzie którzy dostali kawalerkę w spadku po babci, a nie wielkie molochy z prezesem siedzącym na 30 piętrze biurowca w
  • Odpowiedz
Wiesz dlaczego? Bo wynajmujący i tak zapłaci.

@DziadLab: tak tak xD, jak od trzeciego mieszkania wprowadzą 20% wartości, 3 50% a dalej to po 100% to oczywiście wynajmujący grzecznie zapłacą XD
  • Odpowiedz