Wpis z mikrobloga

Co myślicie o kia Niro hev 2022? Niestety jest dostępny tylko z automatyczną skrzynią 6dtc. Myślicie, że dalej mają problemy ze sprzęgłami? Koszt wymiany jest gigantyczny a gwarancja tylko do 20k km xD
Jaka ogólnie opinia o awaryjności aut od Koreańczyków?
#samochody
#kia #motoryzacja
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: Nie wiem jak działa 6dct, ale 7dct z proceeda to dramat porównując do 6AT z Sportage HEV, teraz da się przyjemnie jeździć w korku, ale to też zasługa silnika elektrycznego, jak się nie przejedziesz to się nie dowiesz, a gwarancja na sprzęgła nie jest do pierwszej wymiany oleju? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: A która skrzynia automatyczna się psuje? Może to niro co wspominasz ma wadę fabryczną ale reszta skrzyń wymaga co najwyżej serwisu po 200k km i to jest chyba normalne za tą całą wygodę jaką dostajesz.

Dodatkowo mamy kontrolę nad autem.

Jak ktoś tak pisze to znaczy, że nie ma żadnej kontroli

Ile to już razy czytałem, że skrzynia jest ospała, że za wolno redukuje, że za
  • Odpowiedz
skoro automat ma niższe spalanie i lepszy czas do 100 to czemu nawet producenci tych aut podają te dwie wartości na korzyść manuala?

@Chris_Karczynski: Dowód?

Albo co gorsza czemu auta WRC mają manuale? Pewnie żeby mieć mniejszą kontrolę i słabsze osiągi.

Zastanów się jeszcze raz nad tym pytaniem i napisz czy na pewno chcesz je zadać ( ͡
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski ile razy idealnie zmienisz biegi przy przyspieszaniu do 100? Zmieniasz bieg jak zwolnisz o 5km/h czy jedziesz na jednym biegu w od 1k do 4k obrotów? Wartości są podawane do idealnych warunków, w praktyce manual przyśpiesza wolniej i więcej spala, np nikt nie zmienia biegów tak jak test przy pomiarach.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: nikt nie zmienia biegów tak jak na teście WLTP, ja przesiadłem się z 6MT na 7dct i mam sporo niższe spalanie w szczególności na trasie ponieważ w automatach producent pozwala sobie na niższe obroty na 7 biegu, bo wie że głupi użyszkodnik nie zamuli silnika na autostradzie pod góre
  • Odpowiedz
może po prostu nie umiecie zmieniać biegów?

@Chris_Karczynski: No ty na pewno nie umiesz skoro jeździsz manualem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może manuale nie wyją jak cvt w toyotach?

CVT to przecież
  • Odpowiedz