Wpis z mikrobloga

Mirki, jakoś od połowy sierpnia mam problem ze zgagą. Zmieniłem trochę styl życia i aktualnie trochę mi przeszło ale raz na jakiś czas się pojawia, co ciekawe czuje palenie w gardle oraz mniej więcej na środku, poniżej mostka - jakoś 3-5cm nad pępkiem. Byłem u lekarza i na jego polecenie zrobiłem oddechowy test na helikobakter - negatywny, z krwi - negatywny. Wyniki badań moczu - wszystko w normie, badania krwi w normie, oprócz kwasu foliowego - miałem poniżej normy. Zapewne znowu wybiorę się do lekarza, natomiast zastanawiam się co może mi się dziać. W tym czasie nie brałem żadnych leków oprócz czegoś ziołowego co zalecił mi lekarz. Ja wiem, że to trochę wróżenie z fusów ale może jest tu jakiś gastrolog i mógłby się wypowiedzieć czy mam już zacząć pisać testament czy jeszcze nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#zdrowie #medycyna
  • 13
@Vaerlin: mam jeszcze poniżej 30 lat, waga od dłuższego czasu stoi w miejscu i nie chce drgnąć mimo, że chciałbym odrobinę zredukować więc raczej nie mam póki co tych objawów.

@mily_mag_pierniczek: zdaje sobie sprawę że gastroskopię byłby chyba najlepsza opcją, zwyczajnie się jej trochę obawiam, z drugiej jednak strony już się jakoś nastawiam że tak czy siak będę musiał to zrobić
@pepepanpatryk: jak nie masz objawów alarmowych, to nie robi się gastroskopii rutynowo. Leczenie IPP i modyfikacja diety (nie jeść na wieczór, mniejsze porcje, ograniczyć tłuste, alko, kawę, colę, itd.) i zobaczyć wtedy.
@pepepanpatryk Zgodnie z wytycznymi towarzystw przy braku objawow alarmowych najpierw próba leczenia lekami doustnymi - w razie braku poprawy gastroskopia. Do tak mało skomplikowanych kwestii nie potrzeba od razu gastrologa, leczenie może prowadzić lekarz rodzinny.
@pepepanpatryk: Co pijesz co jesz?, nie należy na raz. Mięty nie pijesz, bo ona otwiera zwieracz górny żołądka. Nie graj za dużo w gry, bo to stres i też będzie po tym organizm świrował.