Wpis z mikrobloga

Na grupie "Problemy Polskiej Branży IT" toczy się katastroficzny wątek w którym ludzie przepowiadają masowe zwolnienia, duże spadki zarobków i zamykanie projektów. A co sądzi o tym wykop? Wam projekty też zamykają, ludzi zwalniają, a pozostałym pensje obcinają o 50%? Czy autor z FB według was przesadza?

#pracait #programista15k #programista25k
C.....t - Na grupie "Problemy Polskiej Branży IT" toczy się katastroficzny wątek w kt...

źródło: comment_16672161796Sx2TbFrTb5Z970I3NujQZ.jpg

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CytrynowySorbet: no nie wiem, sam z miesiąc temu miałem ofertę i zmieniłbym pracę gdyby moja obecna firma wyrównała mi stawkę, więc zostałem.

Do tego dodam że w tym tygodniu w odstępie dwóch dni podbiły do mnie trzy rekruterki (co prawda po całym miesiącu posuchy pod tym kątem), więc bazując na swoim anegdotycznym przykładzie się nie zgadzam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CytrynowySorbet: Do firmy wchodza nowe projekty, istniejaca projekty sa przedluzane. Firma wciaz chce zatrudniac nowych ludzi, ale sa z tym coraz wieksze problemy (brakuje kandydatow).

W moim osobistym doswiadczeniu: do tej pory rekruterzy pisali do mnie 1 raz w tygodniu, od jakiegos miesiaca dostaje 1 nowa wiadomosc dziennie. Do tego nachalnosc rekruterow znacznie ulegla zwiekszeniu. Oferowane stawki rowniez poszly w gore ok. 23-36% .
  • Odpowiedz
Aktualnie sam jestem na etapie szukania pracy, stawki nie spadły w ogóle, na razie wszystko kręci.

Zwolnienia to mogą być w USA bądź w zachodniej Europie gdzie inżynier zarabia o wiele więcej niż ten sam inżynier tylko że w Polsce, obstawiam że wiele projektów mogą przenieść do nas bo jesteśmy co za tym idzie firma będzie mieć oszczędności.

Ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@CytrynowySorbet: mam info z pierwszej ręki, że duża Polska (albo francuska ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) firma ma obecnie wstrzymane rekrutacje, zamrożone podwyżki (oprócz tych okresowych) i czeka na to co się będzie działo. Oczywiście kosztem rozwalania teamów, bo co lepsi łapią oferty z rynku i migrują :)
  • Odpowiedz
@CytrynowySorbet: robie rekrutacje, na senior frontenda były 2-3 zgłoszenia na początku roku a teraz mamy ponad 15. Stawki takie same. Jest bardzo duży napływ nowych osób, bardzo mocno naciska Ukraina i Albania. Zaczynają na rynek wchodzić turkowie na zdecydowanie lepszych stawkach niż polacy.
  • Odpowiedz
@CytrynowySorbet: Widzę, że dla wykopu IT to tylko programowanie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako zwykły administrator cloud/wirtualizacji, pracujący w jednej z firm na tej liście, ja widzę na rynku pewne objawy zastoju:
- na LinkedIn oferty, które miały po 5-7 aplikacji, teraz mają po 30-50,
- mam bardzo małą ilość odpowiedzi na wysłane aplikacje,
- firmy z którymi mam bardzo częsty kontakt nie zatrudniają, jeżeli naprawdę
  • Odpowiedz
@Dzif: w sumie coś chyba w tym może być. W zeszłym roku dostawałem ofertę dziennie na linked, teraz jedna-dwie na tydzień i to największe bodyleasingi

Btw w jakiej strefie czasowej robisz?
  • Odpowiedz
@olo1917: Dziś wysłałem trzy cv, z czego na dwie od razu dostałem negatywną odpowiedź, motywujące nie ma co. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie godziny amerykańskie. ;)
  • Odpowiedz
Zaczynają na rynek wchodzić turkowie na zdecydowanie lepszych stawkach niż polacy.

@cyjannn: są tańsi, zgoda. Tylko jakby chodziło tylko o kasę, to nikt by nie płacił 300k dolanów Jamesowi w SF, a wziął Józka z Polski za 30k za tą samą pracę, a już na pewno nic by nie powstawało na zachodzie Europy. I cały czas były i są tańsze od nas kraje jeśli chodzi o koszty, dalej na wschód
  • Odpowiedz