Wpis z mikrobloga

Ostatnio jak byłem u dentysty, to orzekł że biorąc pod uwagę czas od ostatniego ściągania kamienia, prawie go nie ma. Mimo to zapisał mnie do swojej asystentki na kamień. I teraz pytanie. Czy ktoś mnie tu naciąga?

Czy też zabieg usuwania kamienia co jakiś czas powinien być robiony, choćby nie było na zębach widocznego kamienia?

#dentysta #stomatologia #medycyna
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Intelektualista: ja nie płacę, bo robi to moja asystentka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pełen pakiet higienizacyjny to koszt ok. 300-450zł w zależności od gabinetu. Dobra higienizacja trwa 45-60 minut, dodatkowym plusem będzie praca w lupach.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: O... Czyli Pani stomatolożka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki za informacje o cenach - przynajmniej wyzbyłem się podejrzeń.

Zastanawia mnie jednak Twoja poprzednia wypowiedź, że sam skaling to za mało. No bo wiadomo jakie konsekwencje ma kamień, ale czy piaskowanie nie jest tylko zabiegiem estetycznym?
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Ale Ci w buzi musi ładnie pachnieć ;)) Myślałem że od tego są płyny do ust.

Wiesz co, czy mógłbym Cię poprosić w przyszłości o opinię? Kupię sobie lusterko stomatologiczne żeby sprawdzić kamień (zrobić jego zdjęcie). I przed kolejną wizytą - gdzieś koło wiosny - wyślę Ci stan ząbków moich i mojej żony i byś powiedziała czy tam jest kamień czy nie, co? :)
  • Odpowiedz
@Intelektualista: no spoczko, ale bardzo wątpię żebyś dał radę zrobić wartościowe zdjęcie :D Płyny warto stosować po różnych zabiegach chirurgicznych czy właśnie po higienizacji. Na co dzień nie ma takiej potrzeby.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Dziękuję :) Muszę niestety sprawdzić swojego stomatologa, bo pomimo niezachwianej wiary w jego kompetencje w naprawie ząbków, to zaufanie do kierowania na zabiegi trochę mi osłabło.

Spokojnie, nie takie zdjęcia się robiło ;)
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: A właściwie to jeszcze jedno :) Czy po użyciu płynu do płukania jamy ustnej (którym przez 30 sekund płukamy usta po szczotkowaniu) należy potem zmywać z jamy ustnej? W sensie - czy mam płukać wodą po stosowaniu płynu? Czy też nie trzeba? Czy też nie powinno się?
  • Odpowiedz