Wpis z mikrobloga

Ostatnio jak byłem u dentysty, to orzekł że biorąc pod uwagę czas od ostatniego ściągania kamienia, prawie go nie ma. Mimo to zapisał mnie do swojej asystentki na kamień. I teraz pytanie. Czy ktoś mnie tu naciąga?

Czy też zabieg usuwania kamienia co jakiś czas powinien być robiony, choćby nie było na zębach widocznego kamienia?

#dentysta #stomatologia #medycyna
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SkrytyZolw: No jak to po co ;⁠) Dla zwiększenia efektu czyszczącego, dla efektu antyseptycznego, żeby środek czyszczący przemył przestrzenie do których nie dotarła szczoteczka ani woda z irygatora, żeby spowolnić odkładanie się kamienia i płytki czy czegoś tam.

Chodzi mi o płyny które generalnie spotykamy w marketach typu Lidl Rossmann Biedronka w granicy 5 zł.
  • Odpowiedz
@Intelektualista: a nitkujesz zęby? Irygator nie zastępuje nici, wbrew temu co producenci obiecują.

Nie ma potrzeba stosować płynu na co dzień. Za to to co robisz niweluje najważniejsze działanie pasty do zębów, wypłukując substancje służące do remineralizacji szkliwa. To jest najważniejsze, a płyn możesz dolewać do wody w irygatorze.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Normalnie zgłupieje. Kiedyś mój dentysta mówił taki Ty. Obecnie jednak okazało się że jakaś przestrzeń międzyzębowa przerywa mi nitki w jednym miejscu. Jest tam coś ostrego albo coś nie wiem. Tak czy owak zdarzają się sytuacje że nitka zostaje między zębami. No i właśnie ostatnio powiedział mi żebym nie używał już nitki tylko wodą irygatora. Jednakże doświadczenie pokazuje mi że nitka faktycznie bywa niezastąpiona...

Z tym płynem i irygatorem,
  • Odpowiedz
@Intelektualista:

Obecnie jednak okazało się że jakaś przestrzeń międzyzębowa przerywa mi nitki w jednym miejscu.

Jeżeli w jakimś miejscu nić zaczyna się rwać lub o coś haczy, to na pewno dzieje się w tym miejscu coś złego. To w sumie dobry wyznacznik, nigdy przy zdrowym zębie się tak nie dzieje. Także na pewno powinieneś pójść na kontrolę i porobić zdjęcia RTG tych miejsc (najlepiej
  • Odpowiedz
Używam nici z Lidla dentalux. Te zęby pomiędzy którymi następuje przerwanie były robione (oba, z czego jeden to most) więc może jakieś zadziory zostały...

Co do płynów które stosuje to zawsze jest tylko powiedziane - lokaj 30 sekund i wypluj. Nic co później.

Ps. Jeśli to nie tajemnica, to w jakim mieście leczysz ząbki? :⁠-⁠)
  • Odpowiedz