@pavl_: Ale masło orzechowe nie ma z tym nic wspólnego. Garam masala to mieszanka przypraw - kumin, kardamon, goździki, ziarna kolendry, itp. Te przyprawy są lekko prażone aż uwolnią swoje aromaty, a następnie mielone na jednolity proszek. To jest serce i dusza tej potrawy. Do pewnego stopnia mogłeś oszukać smak tym curry w proszku, ale to zupełnie co innego.
@pavl_: Oczywiście, ale właśnie chodzi o to, że trzeba je dodać. Ty dodałeś liść laurowy i cynamon, ale nie ma tego co najważniejsze, czyli porządnej porcji kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, ziaren kolendry...
@pavl_: Wrzucę Ci przepis na garam masala z mojego przepisu na butter chicken. Teoretycznie możesz kupić gotowe garam masala, ale nie warto, bo ma znacznie słabszy aromat:
- opakowanie kminu rzymskiego (kuminu) (15g) - opakowanie kardamonu mielonego (10g), lub 7-8 nasion w całości - 2 łyżki nasion kolendry - 10 ziarenek pieprzu - 20 goździków - łyżeczkę gałki muszkatołowej - pół łyżeczki cynamonu - 8 listków laurowych
@pavl_: Przy okazji wprowadzisz do domu prawdziwie indyjską atmosferę, bo aromat tych przypraw jest niesamowicie silny i bardzo przyjemny. Tylko musisz uważać i mieszać te przyprawy, abyś nie spalił kardamonu, bo będzie gorzkie. Jak zauważysz, że wszystko lekko dymi, od razu ściągasz z ognia i przesypujesz całość do do moździerza, albo młynka. Powodzenia :)
@pavl_: Dziwne trochę bo podstawy sosu to masło i garam masala. Ja dopracowuje swój przepis na butter chicken co jakiś czas. Garam masala polecam zrobić samemu a jak kupić to nie mielony tylko mielić na bieżąco. Do mięsa daje jeszcze śpi z cytryny. Cebulkę, czosnek, imbir i przyprawy to na maśle nie na oliwie, do sosu daje też garść orzechów nerkowca a na końcu wykanczam śmietanka i masłem plus trochę miodu.
@laxmanCR7: papryczki z Ekwadoru :) @paramyksowiroza: @Ziemniak43212: będę ulepszał i może następny chicken butter wyjdzie jeszcze lepsze :) dzięki za uwagi
@pavl_: polecam kurczaka w marynacie wrzucać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Każde mięsko jak się przegryzie w marynacie, w lodówce jest smaczniejsze.
Moje wyszło ciut za ostre bo dodałem o jedną papryczkę wiri-wiri za dużo - ale można zmniejszyć ostrość jogurtem greckim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdyby ktoś chciał przepis to mogę wrzucić
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #gotowanie
Garam masala to mieszanka przypraw - kumin, kardamon, goździki, ziarna kolendry, itp.
Te przyprawy są lekko prażone aż uwolnią swoje aromaty, a następnie mielone na jednolity proszek.
To jest serce i dusza tej potrawy.
Do pewnego stopnia mogłeś oszukać smak tym curry w proszku, ale to zupełnie co innego.
- opakowanie kminu rzymskiego (kuminu) (15g)
- opakowanie kardamonu mielonego (10g), lub 7-8 nasion w całości
- 2 łyżki nasion kolendry
- 10 ziarenek pieprzu
- 20 goździków
- łyżeczkę gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- 8 listków laurowych
Wszystko wrzucamy na patelnię
Tylko musisz uważać i mieszać te przyprawy, abyś nie spalił kardamonu, bo będzie gorzkie.
Jak zauważysz, że wszystko lekko dymi, od razu ściągasz z ognia i przesypujesz całość do do moździerza, albo młynka.
Powodzenia :)
BTW, niesamowicie mi się podoba Twoje zdjęcie!
@paramyksowiroza: @Ziemniak43212: będę ulepszał i może następny chicken butter wyjdzie jeszcze lepsze :) dzięki za uwagi
Pewnie nie znają polskiego...