Wpis z mikrobloga

@pavl_: Danie proste, baza to pomidory i cebula zblendowane, w zasadzie baza każdego curry. Zmieniają się dodatki i przyprawy, butter chicken to dodatek nerkowców i sporej ilosci masła, oraz dużo garam masala. Ot cała filozofia tych dań.

Prawie cały wrzesień jechałem na daniach curry i onion bhaji, a do tego zrobiłem ten ich ciemny sos z tamaryndowca.
@paramyksowiroza: Masz może przepis na całe takie danie? Bez obrazy dla OPa, jego danie wyglada mega smacznie, to jednak widzę ze sporo wiesz o tym daniu.

Ja jedynie używałem tego sosu ze słoika z biedry i dla mnie nje było złe, ale tutaj widzę ze może być dużo dużo lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ggAAs: @Vosemite:
https://www.wykop.pl/wpis/42745351/tikka-masala-z-chlebkami-naan-prosty-przepis-krok-/

@radziuxd:

Niemniej kurde, mam dosyć kurczaka, chciałbym jakiś fajny, ostry przepis na coś z wieprzowiną albo cielęciną ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zrób Vindaloo, niesamowita potrawa.
https://www.wykop.pl/wpis/42782007/vindaloo-to-taki-troche-kundel-kulinarny-sprowadzo/
Na pierwszy raz możesz dać mniej octu.
@plazma: Ja używam jednego i drugiego i wiem, że wielu Hindusów też tak robi. A mięso po marynowaniu w jogurcie, czosnku, imbirze i przyprawach opalam ręcznym palnikiem, a potem dogotowuję w sosie. Dla mnie koniecznym składnikiem są suszone liście kozieradki (kasoori methi), które daję na samym końcu, a z przypraw poza garam masala dodaję też kurkumę._