Wpis z mikrobloga

@pluktrux: @pavl_: W sumie legendy o tym daniu dotyczą właśnie tego, że kurczak tandoori (czyli marynowany w jogurcie i przyprawach a następnie pieczony) robił się zbyt suchy, więc zaimprowizowano do tego sos.
Natomiast butter chicken (oryginalna nazwa to murgh makhani) nie jest oparty na kuchni indyjskiej, tylko to właśnie jest kuchnia indyjska.
Z kolei tikka masala, czyli niemal identyczna potrawa jest potrawą brytyjską.
@pluktrux: No bo jest super soczysty. Ale w warunkach restauracyjnych robili to trochę "na zapas", no i po prostu im wysychał. Przynajmniej taka jest jedna z wersji historii tego dania :)
Nawiasem mówiąc, do butter chicken kurczaka również marynuje się w jogurcie, soku z cytryny i garam masala.
@airsebo @vvit0: No to zaczynamy

- 300g kurczaka kroimy w kostkę do kurczaka wrzucamy przyprawy:
2 łyżeczki czosnku ( przeciskamy przez praskę )
2 łyżeczki imbiru ( ścieramy na tarce ) jeżeli nie masz może być granulowany
1 łyżeczka soli
3 łyżki NAJLEPIEJ grecki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gram-masali (opcjonalnie - ja robiłem bez)
0,5 łyżeczki pieprzu
To wszystko mieszkamy i wrzucamy