Aktywne Wpisy
Malenaa +1
Jeżdżę pomagać mojej dziewczynie w przeprowadzce (razem od pół roku), malowaliśmy pokoje, trochę rzeczy przenosiliśmy. Przeprowadza się z matką, nie mają za bardzo żadnego chłopa żeby im pomógł z takimi robotami. Byłem pomagać tam 5 razy, ze 3 razy od rana do wieczora,mam jakoś 40 minut drogi do niej. Nie dają mi żadnych pieniędzy za to, tylko wyżerkę i podziękowania.
Mieszkam z rodzicami i oni twierdzą, że się daje wykorzystywać i sobie
Mieszkam z rodzicami i oni twierdzą, że się daje wykorzystywać i sobie
Kto ma rację?
- Ja 77.5% (359)
- Moi rodzice 22.5% (104)
Kurcze strasznie mi szkoda tych wietnamczyków. Oni są idealnym przykładem na to jak powinna wyglącać imigracja. Słyszeliście żeby, któryś coś odj***ł? Mega fajni ludzie, sympatyczni, pracowici. Żyją po swojemu jednocześnie nie przeszkadzając innym. Jak ktoś mnie pyta gdzie powinniśmy szukać imigrantów to mówię, że właśnie tam, wśród takich ludzi. A jak słyszę, że mamy szukać kogoś kto jest nam "bliski kulturowo" to sobie zawsze zestawiam takiego wietnamczyka z ukraińcem i już wiem,
Warto się przebranżowić z programisty na testera automatycznego?
Jestem sobie frontendowcem z ok 7 lat doświadczenia i ostatnio naszła mnie myśl czy się nie przebranżowić na testera automatycznego, w ramach urozmaicenia. Jeśli dobrze rozumiem, to takie programowanko tylko klepie się testy. Kasa chyba też ok, chociaż pewnie trochę mniej niż programowanie.
Warto? Trudno coś takiego zrobić? Może ktoś przeszedł podobną drogę?
Biorę po 15k od każdej drużyny i słucham Państwa
To jest trochę inny mindset po prostu i wydaje mi się, że w testowaniu takim ogólnym w zasadzie nie ma różnicy czy to projekt x czy y, produkat a czy b. Po prostu piszesz automaty weryfikujace funkcjonalnosci.
Developer potrzebuje rozwiazywania problemow, a te w testach z programistycznego punktu widzenia sa zazwyczaj trywialne
Różnice są bardzo duże między projektami ;) zupełnie inaczej pisze się automaty pod API, niż pod finansową webówkę. Inaczej działa Selenium, inaczej Cypress itd.
@rudylisek_: Na start raczej musisz się liczyć z obcięciem wynagrodzenia, potem jak dobrze ogarniesz to obecnie da się wyciągnąć 30k+ netto na b2b w automatach. Ja
1. Jeśli Ci zależy na kasie to zostań we froncie, dużo łatwiej złapać zagraniczną ofertę z wysoką stawką. Natomiast polskie stawki w testach automatycznych są bardzo podobne do stawek dla deweloperów.
2. W testach automatycznych na pewno jest mniej roboty i stresu, generalnie można się bardziej #!$%@?ć. Ludzie są dużo mniej ogarnięci, część to często jacyś manuale, którzy przeszli na automatyzację i nie potrafią dobrze ani szybko programować, więc jak
@rudylisek_: Ile ci miras płacą po tych 7 latach? Pytam z ciekawości bo nie wiem czy nie jestem #!$%@? w dupsko
@rudylisek_: