Na co sobie pozwalacie na służbowym laptopie? Nie chcę złamać jakiś polityk bezpieczeństwa i narazić się na naganę/dyscyplinarkę. Logujecie się na prywatną pocztę, Facebooka, youtuba czy spotify? Przeglądacie allegro i robicie zakupy w sieci? Szukacie w Google jakichś rzeczy niezwiązanych z pracą?
@tirey93: W poprzedniej mialem w firmie jasny komunikat, ze moge sie zalogowac na co chce w pewnych granicach, to korzystalem z FB, Wykopu, Reddita, Spotify, prywatnego maila.
W obecnej na niczym, czasem Wykop i Reddita przegladam bez kont.
@tirey93: wszystko, ale tylko dlatego że sam stawiałem na nim system i za nim go oddam to wszystko zaoram. Jeśli chodzi o sprzęt z instalacją pracodawcy to traktuj to jakbyś miał na kompie keylogger i pełny monitoring. Wtedy zastanów się co chcesz na nim robić w takim przypadku.
@tirey93: Facebook, 2 gmaile, promoklocki, Youtube, Linkedin, Allegro (może bez kupowania ale to tylko dlatego, że to moja dziewczyna ma Smart i kupujemy z jej telefonu), wykop, konto bankowe i masę innych rzeczy, nawet JustJoin.it xD
@MrFisherman: OT i protip zarazem: niech cię dziewczyna podepnie do Allegro Family. To nic nie kosztuje.
Ja jeszcze tydzień temu na firmowymi laptopie mogłem praktycznie wszystko, nikt się nie interesował co robiliśmy po godzinach pracy ani to co mamy tam zainstalowane. Także minęło 8h pracy i 1 minuta. Wylogowanie z teams i odpalony steam. Ale jak okazało się, że jeden junior na boku dorabia sobie robiąc projekty z naszych asetów, no to się kierownictwo w------o. I od teraz zero prywaty na laptopie. A no i dział IT security
Nic nie robię, nie loguje się na żadne swoje prywatne konta ani nic (oprócz uczelnianego czasami). Nie chce, żeby ktokolwiek z firmy miał jakąkolwiek możliwość podejrzenia na co patrzę, od tego mam prywatnego lapka i komputer.
Poczta, FB, Reddit, YT co bym dodał coś do obejrzenia później, do wszystkiego innego prywatny. Haseł na wszelki wypadek tylko nie zapisuje, wszystko przez Bitwardena
Na co sobie pozwalacie na służbowym laptopie? Nie chcę złamać jakiś polityk bezpieczeństwa i narazić się na naganę/dyscyplinarkę.
Logujecie się na prywatną pocztę, Facebooka, youtuba czy spotify? Przeglądacie allegro i robicie zakupy w sieci? Szukacie w Google jakichś rzeczy niezwiązanych z pracą?
W obecnej na niczym, czasem Wykop i Reddita przegladam bez kont.
Jeśli chodzi o sprzęt z instalacją pracodawcy to traktuj to jakbyś miał na kompie keylogger i pełny monitoring. Wtedy zastanów się co chcesz na nim robić w takim przypadku.
Na to samo co na prywatnym. Nie będę się przeciez odpalał dwóch kompów, żeby pooglądać YT. xD
@MrFisherman: OT i protip zarazem: niech cię dziewczyna podepnie do Allegro Family. To nic nie kosztuje.
Ale jak okazało się, że jeden junior na boku dorabia sobie robiąc projekty z naszych asetów, no to się kierownictwo w------o. I od teraz zero prywaty na laptopie.
A no i dział IT security
Nic nie robię, nie loguje się na żadne swoje prywatne konta ani nic (oprócz uczelnianego czasami). Nie chce, żeby ktokolwiek z firmy miał jakąkolwiek możliwość podejrzenia na co patrzę, od tego mam prywatnego lapka i komputer.