Wpis z mikrobloga

Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego takie mądre głowy w fabrykach samochodów zniszczyli mi przyjemność z jazdy nocą? I wolę jeździć w ciągu dnia.

https://www.rac.co.uk/drive/news/motoring-news/are-car-headlights-too-bright-dazzled-drivers-say-its-getting-worse/

Do około 2015/2016 roku wszystko było super. Jadąc sobie autostrada lub ekspresówka nie widać było praktycznie niebieskich lamp na samochodach lub tirach.
2017 już była różnica, a 2020-obecnie i dalej to już jest dramat.
Tak jak wcześniej może kilka samochodów i ich lamp mnie oślepiały mimo że mieli krótkie tak obecnie kilkadziesiąt, bliżej stu w ciągu kilku godzin jazdy nocą.

Szczególnie prawie nowe i nowe Mercedesy i audi oraz BMW mają takie niebieskie lampy że mi prawie oczy wypala.

Są marki samochodów które wciąż mają żółto białe odcienie lamp i jak widać potrafią wyglądać nowocześnie i neutralnie dla innych kierowców.

Czy tylko ja tak mam ? Czy ktoś też widzi ten problem.
Niech unia europejska coś z tym zrobi. Kto to wogole dopuszcza na drogi publiczne.

#uk
#bekaztransa
#motoryzacja
#samochody
#mechanikasamochodowa
#oswietlenie
#prawo
#przemyslenia
#zalesie
adamsowaanon - Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego takie mądre głowy w fabrykach sa...

źródło: comment_1665755989bhV6lRLLeE2rHThJ4dPttB.jpg

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 154
@adamsowaanon: to jeszcze nic. Najgorsze jest automatyczne przełączanie pomiędzy drogowymi a mijania. Jeżdżą z tym po autostradach, czujniki nie wychwyci Twoich świateł bo barierki zasłaniają ale Ty w kabinie masz już dzień. Wtedy jedynie co pomaga to halogeny dachowe
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: zaraz dowiesz się, że jesteś biedakiem i zazdrościsz bo Cię nie stać na te hiper super lampy co same dostosowują światła, mają 30 diod i tak się zapalają i gasną, że nikogo nie oślepiają, tak napisali w instrukcji!
no i abyś sobie poszedł do okulisty
  • Odpowiedz
Wtedy jedynie co pomaga to halogeny dachowe

@Ar_0: może i pomaga ale jak to przyjemność z jazdy skoro co chwilę cię ktoś wytrąca z rytmu jazdy i tylko ciśnienie podnosi,
Ja sobie już dalej spokój użerać się oslepiaczami. Może jak zmienia przepisy i sytuacja wróci do warunków z przed 2015 roku to może jeszcze pozjedze nocki.
  • Odpowiedz
najgorzej jak lekki deszcz pada nawet widoczności nie ogranicza a Angole zwalniają do 50 mph i włączają przeciwmgielne przód i tył xD

@b2_spirit: to jestem w stanie zrozumieć bo wiele starszych tu jeździ po 70tce, może mają nawyki ze starych samochodów bez abesu jak byli młodzi i ich wyobracalo więc jadą wolnej,
  • Odpowiedz
  • 0
A mnie w-------a te ledy w scaniach jeszcze. Jak jakis spryciarz pozdrawia współcwela z firmy to wypala ci dno oka i sie człowiek jeszcze przelęknie zdrowo
  • Odpowiedz
  • 2
@adamsowaanon: Ja bym dodał do tego gówna jakim są niebieskie światła, samochody których jedno że świateł jest skierowane prawie w niebo, a raczej prosto mi w ryj. Nie rozumiem dlaczego prawidłowe ustawienie reflektorów nie jest sprawdzane na przeglądzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@bigos555: musisz sie zdecydowac czy czytasz ze zrozumieniem czy nie

Swieca tobie samemu pod zderzak ale osoba z naprzeciwka zamiast 2 zarowek masz 4 podwajajac ilosc lumenow ktore docieraja do oka
  • Odpowiedz