Czy #drukarka laserowa może być rzadko używana i będzie to lepszy pomysł niż atramentowa w której ciągle mi zasycha toner kiedy drukuje coś raz na miesiąc? #drukarki
@Turkotka: Wiecej wydasz na laserowa ale wiekszy spokoj, co do czego tez bardziej oplaca sie ja naprawiac, bo w wiekszosci przypadkow atramentowek sie nie oplaca robic. Kwestia tylko oryginalnych tonerow/bebnow itd. Nie kupuj zamiennikow. No chyba, ze masz budzet na to ograniczony, to glebszy temat.
@gaLlal czemu miałby nie kupować zamienników? Wystarczy jakiś prosty HP na CE505X LUB CE285A.... jakoś ta sama, nie widać żadnej różnicy, nie może nic uszkodzić w, drukarce, a kupisz za kilka złotych toner.
@Turkotka: w laserze jest proszek który nie wysycha, więc może długo stać
Jesli chodzi o druk czarno-białych dokumentów to laser > plujka. I jak malo drukujesz bo nie wysycha i jak duzo drukujesz, bo mniejszy koszt za stronę.
@drtusz: @Gorion103: @Mexii: @gaLlal: @Elec: @Turkotka: Ja chciałem się podpiąć do tematu żeby nie zakładać nowego. Mam budżet na drukarkę do około 3tyś. Miałem do tej pory ukochanego brothera DCP-J105 który oczywiście mało używany zasechł. Czy moglibyście polecić jakąś fajną drukarę do takiej kwoty? Drukuję sporadycznie i myślę właśnie o laserowej z tego względu? (tak, ma mieć kolor)
@banan5005: A co drukujesz? Zdjęcia czy dokumenty z kolorem? Bo dpi jest 2400x600. Pamiętaj, że oprócz toneru częścią eksploatacyjna jest bęben. (żywotność 10-200k kartek w zależnosci od modelu)
@Gorion103: W większości dokumenty z elementami kolorowymi, logami, kolorowymi częściami tabel itp. Od czasu do czasu zdarzą się jakieś obrazki, broszury czy materiały "szkolne" dla dzieci. Zdjęcia rzadko
czasem strach cokolwiek napisac na tym portalu dla toksyków, bo od prostego gownowpisu wrzuconego "na odwal się" niektórzy gotowi są w stanie zrobić mi psychoanalizę i ze sie lansuje autem xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
@Elec: Wystarczy wydruk czarno biały
Jesli chodzi o druk czarno-białych dokumentów to laser > plujka. I jak malo drukujesz bo nie wysycha i jak duzo drukujesz, bo mniejszy koszt za stronę.
Ja chciałem się podpiąć do tematu żeby nie zakładać nowego. Mam budżet na drukarkę do około 3tyś. Miałem do tej pory ukochanego brothera DCP-J105 który oczywiście mało używany zasechł. Czy moglibyście polecić jakąś fajną drukarę do takiej kwoty? Drukuję sporadycznie i myślę właśnie o laserowej z tego względu? (tak, ma mieć kolor)
np:
https://allegro.pl/oferta/drukarka-laserowa-3w1-kolor-brother-dcp-l3550cdw-11946058046
Pamiętaj, że oprócz toneru częścią eksploatacyjna jest bęben. (żywotność 10-200k kartek w zależnosci od modelu)