Wpis z mikrobloga

Próbowałem kiedyś czytać Tako rzecze Zaratustra, ale miałem wrażenie, że to po prostu bełkot.
Czy rzeczywiście ta książka to bełkot, czy ja jestem za prosty żeby z niej zrozumieć chociaż jedną wartościową myśl?
Od czego najlepiej zacząć, żeby zapoznać się z Nietzschem?
#filozofia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wykopciuszek86: ja czytałem Schopenhauera po angielsku, ze słownikiem pod ręką nie miałem żadnych problemów. Wszystkie myśli autor przekazał bardzo wyraźnie.

@nasalislarvatus2000: Np. jakie? Chyba rozumiem mniej więcej co ma oznaczać, że Bóg umarł, chyba rozumiem kim ma być nadczłowiek, chyba też rozumiem jak te zagadnienia były błędnie rozumiane w przeszłości. Wszelkie jakieś krótkie opracowania znalezione w internecie są na jedno kopyto i nie dowiaduję się z nich niczego
  • Odpowiedz
@rudy_karzel: Aha, to spoko. Myślałem, że podszedłeś do tego na zasadzie "a przeczytam sobie" i tutaj pojawił się problem. Szczerze powiedziawszy nigdy nie brałem się za teksty Nietzschego (jak sądzisz - warto?), więc nie wiem, jak Ci konkretnie pomóc. Wiem tyle, ile przeczytałem niegdyś u Russella. Ale na pewno pewien fundament jest potrzebny. Szukaj, a być może znajdziesz jakieś konkretne, rozbudowane opracowanie mu poświęcone, które pozwoli przejść bezpośrednio do jego
  • Odpowiedz
@rudy_karzel: polecam "Zmierzch bożyszcz". Sam Nietzsche napisał tę książkę jako zebranie swoich poglądów w pigułce, czy może wprowadzenie do swojej myśli. Na pewno jest przystępniejsza od Zaratustry. Jak chcesz jedną wartościową myśl, to właśnie z tej książki pochodzi znane powiedzenie "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rudy_karzel: no ja od Zaratustry też raczej się odbijam, próbowałem wiele razy i najdalej dobrnąłem do jakiejś 20 strony xd przeczytałem za to Ecce Homo i Wolę Mocy czytałem sporo - to taka specyficzna książka, bo wydana po jego śmierci z różnych zapisków, ale spoko się czyta.
Ogólnie nieraz jak sobie myślę czytając Nietzschego, to mam wrażenie, że on potrafi na jednej stronie napisać dwie sprzeczne rzeczy i ja jedyne
  • Odpowiedz