Wpis z mikrobloga

#rower: Ja nie używam ''mydła'' do zakładania opon ale czasem się zdarza, że jednak opona nie chce wskoczyć w rant to zamiast z tym bez sensu walczyć, spuszczać powietrze i naciągać lepiej przesmarować rant i brzeg opony, napompować trochę więcej i wskoczy. Po czym to poznać, że opona źle siedzi? Po pierwsze wizualnie bije na boki, po drugie na bocznej ściance opony jest linia biegnąca blisko rantu i powinna być równoległa oraz wszędzie widoczna.

Na zdjęciu jak to wygląda przed ''wskoczeniem'' na swoje miejsce.
4x80 - #rower: Ja nie używam ''mydła'' do zakładania opon ale czasem się zdarza, że j...

źródło: comment_16639610937f45O6pOONc4h6aroIQmCN.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plonace_kalosze: Ostatnio miałem tak też z zakładaniem nowej opony z dętką (opona TR ale koło nie) i też musiałem lepić się w płynie do naczyń bo nie chciała się ułożyć. Po pierwszym założeniu i przejechaniu się raz kolejne ściąganie i zakładanie już idzie bez problemu
  • Odpowiedz
@4x80: ileż to zwolennicy tubeless muszą się nacierpieć i namęczyć by móc rozpowiadać wszystkim, że ten system jest lepszy od dętki

@plonace_kalosze: jaki tubeless? Przecież on ewidentnie o dętkach pisze.

Też się kiedyś męczyłem z tym, jakieś wyginanie i inne cuda. Teraz troche mydła, czy piany z gąbki, pompować i tylko słuchać przyjemnego dźwięku wskakującej stopki.

A opony krzywe potrafią być i to nawet te ze średniej półki,
  • Odpowiedz