Czy ktoś może mi doradzić jakieś sensowne głowice termostatyczne do kaloryferów? Zależy mi na: - możliwości używania zewnętrznych czujników temperatury (zamiast tych wbudowanych w samą głowicę, jeszcze nie posiadam ale planuję takowe dokupić w późniejszym terminie) - kompatybilności z Home Assistant'em (mam postawionego na Synology) - wszelkie LEDy na głowicach świecące po nocy to dla mnie wada - funkcjonalność termostatu może być rozwiązana zarówno o Generic Thermostat jak i o zamknięte customowe rozwiązania danego producenta, ważny jest dla mnie jedynie brak uzależnienia od chmury producenta (możliwość kontrolowania poziomu ogrzewania z poziomu Home Assistant'a nawet przy braku internetu)
@Asgraf: idź w Zigbee lub inne, na WiFi nie dość że krócej będzie działać na baterii to problemy właśnie z takimi chmurami.
Sam mam którąś odmianę TS0601, zadowolenie tak 50/50; nie raportują stanu otwarcia zaworu (co ciekawe inne ts0601 to robiły, tylko mój model, raczej ten nowszy, nie), nie wysyłają na żywo odczytanej temperatury z lokalnego czujnika. Samo sterowanie oparte na zewnętrznym czujniku w zeszłym
@Asgraf: zakładam, że masz Zigbee, bo w sumie to bez niego głowicy chyba nie znajdziesz, musi być oszczędnie dla baterii, ewentualnie BLE. Sugerowałbym się tak naprawdę kompatybilnością z Zigbee2MQTT, bo tak:
- możliwości używania zewnętrznych czujników temperatury (zamiast tych wbudowanych w samą głowicę, jeszcze nie posiadam ale planuję takowe dokupić w późniejszym terminie)
tu byś pewnie musiał sam porobić automatyzacje i sterować pozycją zamknięcia
@aso824: Dzięki za linka do BetterThermostat na pewno się tym zainteresuję.
Generalnie gdybym wybierał jeszcze raz to wziąłbym którąś z polecanych droższych "markowych" głowic, informacja o stanie otwarcia zaworu bardzo by mi się przydała ale cóż.
O ile z zawodu jestem programistą i linuxy mi nie straszne o tyle w dziedzinie smarthome i samego Home Assistant'a dopiero raczkuję i nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc o "markowych" głowicach.
Jeszcze nie mam. Obecnie wszelkie urządzenia u mnie jadą po wifi głównie za pomocą LocalTyua Ale zdaję sobie sprawę że w przypadku grzejników bez jakiegoś rozwiązania pokroju Zigbee/Z-Wave/Bluetooth się nie obejdzie. Zakup konkretnego dongle'a USB do mojego Synology uzależniałem od tego na jaką głowicę się zdecyduję.
Na razie w wyniku mojego własnego researchu najbardziej zainteresowały mnie rozwiązania Homematic z tym że w necie są sprzeczne
@Asgraf: no w przypadku Zigbee i HA, przez np. Cronbee, korzystasz poprzez Zigbee2MQTT i tutaj masz ogromny plus tego rozwiązania - listę zgodnych urządzeń: https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/ Każde urządzenie masz opisane jakie sensory zwraca, jak je podpiąć itp., np. szukasz po "position" i zwróci Ci praktycznie wszystkie zgodne głowice: https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/#e=position . To duży plus w doborze sprzętu. Podobnie jak szablony do Tasmota ( ͡°͜ʖ͡°)
Zależy mi na:
- możliwości używania zewnętrznych czujników temperatury (zamiast tych wbudowanych w samą głowicę, jeszcze nie posiadam ale planuję takowe dokupić w późniejszym terminie)
- kompatybilności z Home Assistant'em (mam postawionego na Synology)
- wszelkie LEDy na głowicach świecące po nocy to dla mnie wada
- funkcjonalność termostatu może być rozwiązana zarówno o Generic Thermostat jak i o zamknięte customowe rozwiązania danego producenta, ważny jest dla mnie jedynie brak uzależnienia od chmury producenta (możliwość kontrolowania poziomu ogrzewania z poziomu Home Assistant'a nawet przy braku internetu)
#smarthome #homeassistant #ogrzewanie
@Asgraf: idź w Zigbee lub inne, na WiFi nie dość że krócej będzie działać na baterii to problemy właśnie z takimi chmurami.
Sam mam którąś odmianę TS0601, zadowolenie tak 50/50; nie raportują stanu otwarcia zaworu (co ciekawe inne ts0601 to robiły, tylko mój model, raczej ten nowszy, nie), nie wysyłają na żywo odczytanej temperatury z lokalnego czujnika. Samo sterowanie oparte na zewnętrznym czujniku w zeszłym
tu byś pewnie musiał sam porobić automatyzacje i sterować pozycją zamknięcia
O ile z zawodu jestem programistą i linuxy mi nie straszne o tyle w dziedzinie smarthome i samego Home Assistant'a dopiero raczkuję i nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc o "markowych" głowicach.
Jeszcze nie mam. Obecnie wszelkie urządzenia u mnie jadą po wifi głównie za pomocą LocalTyua
Ale zdaję sobie sprawę że w przypadku grzejników bez jakiegoś rozwiązania pokroju Zigbee/Z-Wave/Bluetooth się nie obejdzie. Zakup konkretnego dongle'a USB do mojego Synology uzależniałem od tego na jaką głowicę się zdecyduję.
Na razie w wyniku mojego własnego researchu najbardziej zainteresowały mnie rozwiązania Homematic z tym że w necie są sprzeczne