Aktywne Wpisy
Urynowyurynator +465
Mój dziadek pracował, babcia nie, mieli trójkę dzieci, babcia się głównie nimi zajmowała.
Mój tata pracował, mama nie, wychowali 3 dzieci.
Ja pracuję, moja żona tez, bo gdybyśmy nie mieli dwóch wypłat to machajacypapiez.jpg.
Dzieci
Mój tata pracował, mama nie, wychowali 3 dzieci.
Ja pracuję, moja żona tez, bo gdybyśmy nie mieli dwóch wypłat to machajacypapiez.jpg.
Dzieci

del855 +156
A potem sie glupio pytacie kto te mieszkania skupuje i trzyma puste, ze to niemozliwe.... ;)
A lekarzy z dentystami w Polsce jest blisko 200k, niech chociaz co 4. bedzie taki obrotny... dalej skupiajcie sie na jakis mitycznych funduszach, co kupuja na bloki.... lekarze kupuja na pietra, ale nie od 3 lat, tylko od 30 i nie jest kich kilku tylko kialkdziesta tysiescy...
#nieruchomosci
A lekarzy z dentystami w Polsce jest blisko 200k, niech chociaz co 4. bedzie taki obrotny... dalej skupiajcie sie na jakis mitycznych funduszach, co kupuja na bloki.... lekarze kupuja na pietra, ale nie od 3 lat, tylko od 30 i nie jest kich kilku tylko kialkdziesta tysiescy...
#nieruchomosci
źródło: Zrzut ekranu 2025-08-21 180800
Pobierz

Pytanie do mirków z #prawo, czy US przyczepi się jak dostanę darowiznę od taty na #mieszkanie, a jemu darowiznę w tej samej kwocie przekaże jego siostra?
#darowizna #prawopodatkowe #nieruchomosci #inwestycja
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6324db99d9b963ed8f167eb2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
Darowizna od rodziców o wartości poniżej 9637 zł nie musi być zgłoszona do urzędu skarbowego i jest zwolniona z podatku
@hrabia_ponimirski: Trochę przypał
@debenek: @siona: Wiem że są zwolnione, ale właśnie w tym tkwi sens, czy US nie przyczepi się że pomijam w ten sposób podatek niż gdybym dostała pieniądze bezpośrednio od cioci
---
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: LeVentLeCri
@siona: @debenek Art. 199a § 2. ordynacji podatkowej:
@OP: Nie przyczepi się, mogą darować pieniądze komu chcą, jednak musisz
@debenek:
To tak nie działa. Niczego nie muszą udowadniać. Wystarczy, że ktoś będzie przekonany, że tak właśnie było. Wtedy zaczną się problemy dla OP-a.
Jeśli nie będzie chciał płacić podatku, odsetek, kary to będzie mógł odwołać się do sądu. Dopiero tam