Wpis z mikrobloga

@CamusVevo: w kontekście tej dyskusji bardzo prosto: w optymalnych warunkach elektrownia jądrowa produkuje 100% mocy przez 100% czasu, bo jest niezależna od zmiennych niekontrolowanych przez człowieka (a pogoda jest takim czynnikiem) - więc jej wyłączenie jest dla mnie "incydentalne"; natomiast elektrownie wiatrowe i słoneczne są w tym konkretnym ujęciu fundamentalnie uzależnione od czynników leżących całkowicie poza ludzką kontrolą - oczywiście dopóki nie nauczymy się siać wiatru i tworzyć gwiazd, wtedy to
@jabl:

w optymalnych warunkach elektrownia jądrowa produkuje 100% mocy przez 100% czasu

W optymalnych warunkach OZE również produkuje 100% mocy przez 100% czasu, to jest tautologia (bo optymalne warunki to takie w których dana metoda działa optymalnie)

bo jest niezależna od zmiennych niekontrolowanych przez człowieka (a pogoda jest takim czynnikiem)

Fale upałów to czynnik kontrolowany przez człowieka? Nie, co sam zauważyłeś pisząc że pogoda jest niekontrolowalna; elektrownie jądrowe były wyłączone właśnie
@CamusVevo: piękną tautologię sobie wymyśliłeś, trochę wysiłku intelektualnego trzeba włożyć w to, żeby się tak bardzo rozjechać z intencją mojej wypowiedzi. czy wiatr wieje 24 godziny na dobę? czy słońce świeci 24 godziny na dobę? czy pręty paliwowe promieniują 24 godzin na dobę? czy problem chłodzenia reaktora da się naprawić lepszą technologią? czy da się lepszą technologią naprawić problem braku wiatru? czy da się lepszą technologią naprawić problem braku słońca? Spróbuj
@jabl: chyba pomijasz sedno mojej wypowiedzi, nie jest nim to czy atom jest lepszy od OZE, jest nim pytanie dlaczego wiech pomija negatywne aspekty atomu a nagłaśnia ciągle negatywne aspekty OZE (które są oczywiste, każdy wie że jak nie ma słońca albo nie ma wiatru to OZE działa słabo, za to sporo mniej osób zdaje sobie sprawę z tego że jak jest gorąco to elektrownie atomowe muszą być wyłączone); nie podoba
czy da się lepszą technologią naprawić problem braku wiatru? czy da się lepszą technologią naprawić problem braku słońca?

@jabl: tak - problemen nie jest wywoływanie wiatru a przechowywanie energii