Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ty w ile czasu byś ropykał to zadanie na rozmowie? W komentarzu podziel się rozwiązaniem w swoim języku programowania i ile ci to zajęło.

@BeginEnd: fajna zarzutka. Za darmo dostać rozwiązania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Proszę:

perl -MFile::Slurp -le'$dir="."; $,="\n"; print sort { read_file($a) cmp read_file($b) } glob("$dir/*.txt");'
Jeżeli ma być bez używania zewnętrznych bibliotek, to:

perl -le'$dir="."; sub r { open($h,"<",shift); return <$h>; } $,="\n"; print sort { r($a) cmp r($b) } glob("$dir/*.txt");'
Wiem, że brzydko, bez kontroli błędów, nie akceptuje parametru (bo to jednolinijkowiec) itd. Ale działa ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: To nie jest zarzutka. Chciałem się po prostu fajną historią podzielić bo kozacy na rekrutacji nie często się zdarzają.

@jalop: Nie moja decyzja. Ludzi z takimi skilami nie ma na rynku. Ja bym go wziął i nawet na ławkę posadził czy do innego projektu dał.

@314159: @cochese: Wszystko w tym zadaniu ma na celu sprawdzić czy człowiek jest na stanowisko senior dev C. Jak kandydujesz
  • Odpowiedz
@BeginEnd: "a czemu nie w c?" jest dość prostym pytaniem. bo po co? raczej tego typu rzeczy to narzędzia, które odpala się raz na ileś, więc nie ma potrzeby na nie wiadomo jaki performance, a napisanie i utrzymanie tych 3 linijek w kodzie to żadna robota. poza tym to, że aplikuję na c, bo umiem c, nie oznacza, że wszystko ma być przysłowiowym gwoździem. imo umiejętność doboru narzędzia (w tym
  • Odpowiedz
@BeginEnd: kiedyś też pracowałem z takim gościem, świetny technicznie, ale charakter, powiedzmy trudny. Mało kto z nim chciał pracować, bo jak to mówią - do tanga trzeba dwojga. Jeśli ma się kogoś takiego, to tak się ustawia mu zadania by kontakty ograniczyć do minimum, przygotować mu pracę i korzystać. Ja nie miałem problemu z pracą z nim, bo do tego też potrzeba pewnych umiejętności - empatii, wyczucia na co można
  • Odpowiedz