Dominias
#programowanie #programista15k #programista25k #inflacja
Grudzień nadciąga - miesiąc decyzji dla mnie. Przechodzić na wypłatę w EUR czy zostać przy PLNach? Tzn. raczej wydaje mi się to oczywiste ale może jest jakaś rzecz o której nie wiem, a która przemawiałaby za pozostaniem przy złotówkach?
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
s.....i
s.....i
@Dominias: to * 80 jest stałe też dla zasad ogólnych, więc tak łatwiem im pokazać zmienną część. Chodzi o średni miesięczny z 3 (ING) lub 6 (CA, PKO) ostatnich miesięcy. Uznaniowo odbywa sie też sprawdzenie czy za poprzedni rok nie miałeś straty i dochód na poziomie, który nie wskazuje na manipulacje.
2
Dominias
Dominias Autor
  • adult
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1
Dominias
@suslogon-szczecinski: Co to za wzór?! Dlaczego nie po prostu 'przychód po podatku * 20' :D Przychód to jest średni przychód miesięczny czy roczny? Bo roczny to całkiem sporo daje powiedzmy 300k * 20 to jest 6 baniek, z kolei 30k miesiecznie daje zdolnosc na 600k to tak średnio z moimi potrzebami jeśli chodzi o budowę domu
1
s.....i
s.....i
@zibizz1: na ile mi wiadomo żaden bank nie rozpatruje poprzedniego roku "na korzyść", ew. jeśli właśnie masz stratę lub sporo mniejszy dochód to może uznaniowo taki rok zostać uznany za zagrożenie.
1
s.....i
s.....i
@Dominias: jak chcesz kredyt mieszkaniowy w złotówkach to jeśli w złotówkach nie zarabiasz to nie dostaniesz.
0
s.....i
s.....i
@Dominias: pewnie i tak jest lepsza niż większości Polaków: przychód po podatku / 4 * 80. ING, CA, PKOBP taki wzór stosują.
0
J.....m
J.....m
@Dominias: przechodzić
0
Dominias
@Dominias: czyli można powiedzieć, że naszą wypłatę traktują jak 1/4 wypłaty na uop. Słabo w naszym przypadku gdzie praktycznie przychód = dochód
0
zibizz1
zibizz1
@suslogon-szczecinski: Czyli nie ma znaczenia że np poprzedni rok miałem KPiR a w tym przychód jest 20% większy? Czy może jakiś bank podchodzi do tego bardziej ludzko?
0
uzytkownik_wykop_pl
uzytkownik_wykop_pl
@Dominias W ING nie patrzą tylko sucho na ryczałt ale też na branżę. Od marca tego roku trzeba być jednak minimum rok na ryczałcie aby dostać hipotekę.
0
s.....i
s.....i
@uzytkownik_wykop_pl: no mówimy tu o IT. Opisane przeze mnie warunki dotyczą IT.
0
Kolczaneiro
@Dominias najlepiej w dolarach gdybyś mógł
0
O.....t
O.....t
@Dominias: pensje bierzesz w euro, wymieniasz na zlotowki jak pln lezy, kupujesz usd jak pln troche odbija od dna, sprzedajesz jak pln lezy (i tak w kolko), tym sposobem robisz 5-10%+ miesiecznie bonusu.
0
s.....i
s.....i
@Oskariat: może też kupować paróweczki i sprzedawać bez podatku przed domem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
O.....t
O.....t
@suslogon-szczecinski: przy moich dochodach to kilkadziesiat tysiecy pln rocznie wiec raczej warto. Jak bardzo chcesz mozesz nawet od tego zaplacic podatek ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale konta zagraniczne wiec po co.
0
s.....i
s.....i
@Oskariat: spoko. Dzień bez chwalenia się zarobkami dniem straconym (✌ ゚ ∀ ゚)☞
0
O.....t
O.....t
@suslogon-szczecinski: a skad wiesz jakie to zarobki przeciez ci nie podalem?
0