#programowanie #programista15k #programista25k #inflacja
Grudzień nadciąga - miesiąc decyzji dla mnie. Przechodzić na wypłatę w EUR czy zostać przy PLNach? Tzn. raczej wydaje mi się to oczywiste ale może jest jakaś rzecz o której nie wiem, a która przemawiałaby za pozostaniem przy złotówkach?
Grudzień nadciąga - miesiąc decyzji dla mnie. Przechodzić na wypłatę w EUR czy zostać przy PLNach? Tzn. raczej wydaje mi się to oczywiste ale może jest jakaś rzecz o której nie wiem, a która przemawiałaby za pozostaniem przy złotówkach?
- Najlepsze
- Wszystkie komentarze
konto usunięte
@Dominias: to * 80 jest stałe też dla zasad ogólnych, więc tak łatwiem im pokazać zmienną część. Chodzi o średni miesięczny z 3 (ING) lub 6 (CA, PKO) ostatnich miesięcy. Uznaniowo odbywa sie też sprawdzenie czy za poprzedni rok nie miałeś straty i dochód na poziomie, który nie wskazuje na manipulacje.

Dominias Autor
- adult
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Dominias Autor
@suslogon-szczecinski: Co to za wzór?! Dlaczego nie po prostu 'przychód po podatku * 20' :D Przychód to jest średni przychód miesięczny czy roczny? Bo roczny to całkiem sporo daje powiedzmy 300k * 20 to jest 6 baniek, z kolei 30k miesiecznie daje zdolnosc na 600k to tak średnio z moimi potrzebami jeśli chodzi o budowę domu
konto usunięte
@zibizz1: na ile mi wiadomo żaden bank nie rozpatruje poprzedniego roku "na korzyść", ew. jeśli właśnie masz stratę lub sporo mniejszy dochód to może uznaniowo taki rok zostać uznany za zagrożenie.
konto usunięte
@Dominias: jak chcesz kredyt mieszkaniowy w złotówkach to jeśli w złotówkach nie zarabiasz to nie dostaniesz.
konto usunięte
@Dominias: pewnie i tak jest lepsza niż większości Polaków: przychód po podatku / 4 * 80. ING, CA, PKOBP taki wzór stosują.
konto usunięte
@Dominias: przechodzić

Dominias Autor
@Dominias: czyli można powiedzieć, że naszą wypłatę traktują jak 1/4 wypłaty na uop. Słabo w naszym przypadku gdzie praktycznie przychód = dochód
zibizz1
@suslogon-szczecinski: Czyli nie ma znaczenia że np poprzedni rok miałem KPiR a w tym przychód jest 20% większy? Czy może jakiś bank podchodzi do tego bardziej ludzko?
uzytkownik_wykop_pl
@Dominias W ING nie patrzą tylko sucho na ryczałt ale też na branżę. Od marca tego roku trzeba być jednak minimum rok na ryczałcie aby dostać hipotekę.
konto usunięte
@uzytkownik_wykop_pl: no mówimy tu o IT. Opisane przeze mnie warunki dotyczą IT.

Kolczaneiro
@Dominias najlepiej w dolarach gdybyś mógł
konto usunięte
@Dominias: pensje bierzesz w euro, wymieniasz na zlotowki jak pln lezy, kupujesz usd jak pln troche odbija od dna, sprzedajesz jak pln lezy (i tak w kolko), tym sposobem robisz 5-10%+ miesiecznie bonusu.
konto usunięte
@Oskariat: może też kupować paróweczki i sprzedawać bez podatku przed domem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
konto usunięte
@suslogon-szczecinski: przy moich dochodach to kilkadziesiat tysiecy pln rocznie wiec raczej warto. Jak bardzo chcesz mozesz nawet od tego zaplacic podatek ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale konta zagraniczne wiec po co.
konto usunięte
@Oskariat: spoko. Dzień bez chwalenia się zarobkami dniem straconym (✌ ゚ ∀ ゚)☞
konto usunięte
@suslogon-szczecinski: a skad wiesz jakie to zarobki przeciez ci nie podalem?