Wpis z mikrobloga

Mam problem z zasięgiem WIFI w domu. Macie może jakiś pomysł jak go zwiększyć? Dodam od razu, że nie mam możliwości pociągnięcia kablami.
Tam gdzie jest postawiony router internet działa super, jednak już w pokoju obok zasięgu nie ma praktycznie wcale. Na drugim piętrze już jest lepiej, ale o 5Ghz można zapomnieć.

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Birter: Z tego co testowałem to najlepszy zasięg miał u mnie fritzbox i ogólnie jest polecany właśnie że względu na świetne wifi , nie wiem co masz ale warto by było przetestować.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: Myślałem jeszcze nad tym, żeby kupić 3 meshe. Jeden podłączyć kablem do routera (będzie w tym samym pomieszczaniu co router), drugi dać do pokoju obok (gdzie zasięg z routera nie dociera), natomiast trzeci wstawić na drugie piętro. Oczywiście te dwa będą podłączone bezprzewodowo. Wypali to?
  • Odpowiedz
@Birter: jak ma to wypalić jak w drugim pokoju nie masz zasięgu? Skąd ten drugi AP z mesha weźmie sygnał dobrej jakości?

Po pierwsze zastanów się czy możesz lepiej ustawić router, tak aby był widoczny z każdego pokoju (dosłownie czy go widzisz). Jeśli nie, zastanów się czy nie da się gdzieś kabla dociągnąć i tam kolejny punkt, widoczny z reszty mieszkania - nie trzeba kuc, można jakoś ukryć w meblu
  • Odpowiedz
@Birter: u teściów kupiłem dwa meshe nova MW3 i działają jak złoto, filmy w 4k na netflixie i hbo spokojnie się ładują (prędkość podobno do 100mbit), wcześniej lagowały i zmniejszały swoją rodzielczość. Nie wiem jednak jak z pingami bo nie grają.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: Myślałem jeszcze nad tym, żeby kupić 3 meshe. Jeden podłączyć kablem do routera (będzie w tym samym pomieszczaniu co router), drugi dać do pokoju obok (gdzie zasięg z routera nie dociera), natomiast trzeci wstawić na drugie piętro. Oczywiście te dwa będą podłączone bezprzewodowo. Wypali to?

@Birter: mam tak w domu, ktory wynajmuje. 3 sztuki tplink deco m5:
1. podlaczony do routera kablem w piwnicy
2. w mieszkaniu dokladnie nad ta piwnica
  • Odpowiedz
Internetu w pokoju nie było a teraz jest.

@fajq: a skąd takie cuda? Jak nie ma sygnału to cudownie się nie pojawi. A jak jest to tylko wytworzy nowego ssid z podbitą wartością sygnału nic więcej.
Jak był gówniany internet tak taki zostanie.
  • Odpowiedz
@Birter: U mnie jedna z kamer (u Pana Kota) jest podpięta przez gniazdko sieciowe (a drugi podłaczony do routera) - taki wynalazek mam od Devolo. Prędkość zależna od jakości sieci i odległości kablowej. U mnie to chodzi z ethernetem, ale są i z AP wifi na końcu. Jak widać tu jest koło 200Mbps, to w większości wypadków jest wystarczające. P.S. Moduów możesz mieć kilka w różnych pokojach - testowałem nawet
bialy100k - @Birter: U mnie jedna z kamer (u Pana Kota) jest podpięta przez gniazdko ...

źródło: comment_1662383302Jfkmm3Kgc3HteWtpRXW3Gm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf repeater umieszcza się pomiędzy oryginalnym źródłem sygnału a docelowym pokojem bez zasięgu.
Przy domu piętrowym, repeater umieszczony pomiędzy pietrami przy schodach odbierze całkiem znośny jeszcze sygnał i nada go ponownie tak, że dolne pomieszczenie też będzie miało całkiem znośny sygnał.
Możecie sobie gadać o Meshach i innych drogich rozwiązaniach, ale repeater jest najprostszym i najtańszym sposobem, a takiego wydawał się szukać OP.
  • Odpowiedz