Wpis z mikrobloga

Niedofinansowana publiczna służba zdrowia: słabo działa.

Kuce: szur szur, należy sprywatyzować!!! Zobaczcie jak świetnie działa prywatna służba zdrowia w Lux Medzie polegająca na wypisywaniu recept na kaszelek i ból gardełka...

Tymczasem prywatna służba zdrowia w USA:

- ludzie umierają na ulicy i w poczekalniach,
- wolą wzywać ubera zamiast karetki,
- prywatne ubezpieczalnie wywindowały ceny usług i leków do takich poziomów, że np. cena insuliny wynosi kilkaset dolarów,
- poważna choroba często kończy się bankructwem, rozpadem rodziny i bezdomnością chorego.

Kuce: ugabuga, to nie jest prawdziwy kapitalizm! W naszym magicznym kapitalizmie by tak nie było, pokładam pełną wiarę w krula i jego nieocenione doświadczenie w sprawowaniu władzy w postaci przeżycia 70 lat ze spadku po mamusi i przegrywania praktycznie wszystkich wyborów...

#sluzbazdrowia #koronawirus #bekazprawakow #bekazkorwina #konfederacja #zdrowie #antykapitalizm
throwaway2137 - Niedofinansowana publiczna służba zdrowia: słabo działa.

Kuce: szu...

źródło: comment_1662276439zrBiaBhHeHdNH5jn7NhCHh.jpg

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pinkfloyd12: Ja? Ja napisałem wczyta prawdę, odpowiedziałem kolesiowi ze jak coś mu się niebieskie po jego myśli to zawsze obwiniacie lewactwo.
Potem zaczęliście swoje kucowe p------o.
Ciekaw jestem czy wy macie jakie szkolenia, czy dostajecie jakieś teksty od swoich guru korwinizmu, bo to jest aż śmieszne.
W waszych ciasnych główkach nie mieści się ze jak ktoś się z wami nie zgadza, to nie oznacza ze jest lewakiem. Od razu wam
  • Odpowiedz
@throwaway2137: Oj cieszcie się, ze macie publiczna służbę zdrowia, obowiązkowe szczepienia i inne takie. Dopiero by wam ludzie choróbska naokoło roznosili o których wam się nie śniło, bo polski janusz to woli srać krwią niż zapłacić za lekarza choćby i to było 50 zł.
  • Odpowiedz
@velmar: Zlookalem na szybko twój profil i 80% kontentu to covid i inne szurowanie wiec zabolało cię jak ktoś wspomniał o twoim bosaczku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@pinkfloyd12: hahaha tego jeszcze nie znałem. Tylko się ktoś nie zgadza z kucami to od ćpunów wyzywać. Widzę ze wasze związki z Rosja coraz bliższe. Tam tez wasi w ruskiej tv mówią ze na Ukrainie sami narkomani
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krzysztof53647: xD "proszę nie mówić nic innego, bo my tu o pieprzeniu". Służba zdrowia w USA nie jest kreowana przez wolny rynek, bo państwo ma tam sporo do powiedzenia, więc...?
  • Odpowiedz
@throwaway2137: Nie masz ani własnego zdania ani nawet nie znasz realiów więc ślepo powtarzasz takie hasełka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nawet nie musisz mi się przyznawać, ważne że wypowiesz tą smutną prawdę w myślach czytając ten komentarz ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@sqrvol: może dlatego, że Holandia ma publiczną służbę zdrowia z opcjonalną prywatną tak jak w Polsce? Każdy pracownik ma obowiązkowe ubezpieczenie i w razie wypadku nic nie musi płacić. Nie widziałem jakiś większych różnic między pl a nl, no oczywiście poza poziomem usługi bo tu nie ma żadnego porównania.

Nie znam za to kraju który miałby lepszą opiekę zdrowotną niz polska i jednocześnie prywatną w takim stopniu jak usa, to
  • Odpowiedz
Tymczasem prywatna służba zdrowia w USA

@throwaway2137: mity prywatnej służby zdrowia, odcinek 159.

Służba zdrowia w USA jest c--j nie prywatna. Połączenie dziwnego systemu subsydiów z pełną wolnością lobby big pharmy i ubezpieczycieli doprowadziło do pełnej patologizacji rynku. Materiały do pierwszych 4 pozycji na tej liście kosztują $15.

Prawdziwie konkurencyjny rynek również się patologizuje, jeżeli nie ma ŻADNEJ kontroli, ale nawet kuce nie są za zniesieniem wszelkiej kontroli - są
  • Odpowiedz
@throwaway2137: jsteś trolem czy co? Ponad 50% szpitali w USA jest prowadzona przez miasta i wybudowano je ze środków publicznych. Większość ubezpieczonych jest albo w medicaid, medicare lub podobnych programach.
Służba zdrowia w USA jest ściśle regulowana i nie dopuszcza się tam konkurencji na poziomie państwowym dzięki temu mają takie ceny.
  • Odpowiedz
@throwaway2137: Ani prywatna, ani publiczna służba zdrowia nie zapewni w stu procentach efektywnego, skutecznego, prostego i niezawodnego leczenia dla wszystkich. Zarówno w prywatnej, jak i publicznej służbie zdrowia LUDZIE BĘDĄ UMIERAĆ, a ludzie chorzy będą umierać szybciej i częściej. W Polsce ludzie umierają w oczekiwaniu na świadczenia, które teoretycznie należą im się za darmo, a w rzeczywistości czas oczekiwania na nie jest bardzo długi, a istotna cześć procedur medycznych ratujących
  • Odpowiedz
@throwaway2137 Stricte prywatyzacja się nie ma prawa sprawdzić. Poza tym w USA są narosłe przez lata patologie, paradoksalnie spowodowane przez nieudolne (albo udolne, zależy z czyjego punktu widzenia patrzymy) regulacje. Moim zdaniem krokiem w przód byłoby uwolnienie rynku ubezpieczycieli, likwidacja monopolu NFZ i ew. wprowadzenie współpłacenia.
  • Odpowiedz