Wpis z mikrobloga

Jak wzrosły ceny mieszkań w ciągu pół roku w Warszawie na moim przykładzie?

1. Wynajmowałem do marca tego roku mieszkanie 43 m2 na Pradze Północ, cena 3000zł + prąd, wysoki standard.
Teraz ten sam właściciel wystawia mieszkanie gorzej urządzone, w tym samym budynku, mniejsze bo 38m2, z gorszym widokiem za 3500zł + prąd
Domyślam się, że tamto mieszkanie, które ja wynajmowałem (45m2) wystawiłby za 3700-3800zł + prąd.

2. Przeprowadziłem sie na Wole w kwietniu tego roku i można było znaleźć mieszkanie 43m2 w cenie 3000-3200zł + prąd, dobrze urządzone z miejscem parkingowym.
Teraz za takie mieszkanie trzeba zapłacić 4000zł+prąd.

Wzrost o 700-800zł w ciągu pół roku ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ja wiem, że wojna, że teraz studenci wracają na uczelnie i nikt nie myśli już o zdalnych ale kogo stać na te mieszkania.. Uważam, że dobrze zarabiam i cena 3000zł/msc za mieszkanie to rok temu jak wynajmowałem to było sporo ale prawie 4000zł miesięcznie za mieszkanie to kosmos. Kogo na to stać? Wszyscy zarabiają 15k? -.-

#nieruchomosci #warszawa
  • 10
@iEarth: akurat mieszkałem w Radomiu kilka lat przed przeprowadzką xD To jak już tak nawiązałaś to powiem jak tam sie zmieniły ceny. Wynajmowałem mieszkanie 75m2 w wysokim standarzie za 2300zł + prad w 2018 roku.

Teraz takie mieszkanie to koszt około 4000zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@webin spekula i tyle. Tak samo było z paliwem, styropianem czy cukrem. Jak wynajmujący zrezygnuja i wyjadą na obrzeża to trzeba będzie obniżyć opłaty. Skoro ktoś płaci 4k to im na rękę. Gdybym miał takie mieszkanie to też chciałbym coraz więcej zarabiać skoro mogę ( ͡º ͜ʖ͡º)
@webin: Jak chcesz żyć w Polsce to się szykuj na biedę, przewidywana jest 20% inflacja na styczeń 2023. Jasne, że zarobki tego nie nadgonią, gdyby nie dodruk pieniądza to ludzie nie mieliby czym grzać już tej zimy. Miasta rezygnują z oświetlenia, bo budżety się nie zgadzają, czeka nas kolejny wzrost emigracji moim zdaniem. Sam jestem programistą i i tak nie chce żyć w tym #!$%@?łku, zaczynamy mieć ceny wyższe od zachodnich
@webin: Jak to? Przecież na wypoku pisali, że teraz już wszyscy 100% zdalna, miasta będą pustoszeć na rzecz wiosek na podlasiu, a właściciele nie będą mogli rekompensować sobie wyższych rat kredytu bo stracą najemców.

Pare miesięcy później: na tik toku dzieciaki płaczą, że nie mogą nawet pokoju znaleźć, a dorośli dostają opcje: albo płacisz więcej i zostajesz, albo wyprowadzasz się i płacisz więcej u kogoś innego. ( ͡° ͜ʖ