Wpis z mikrobloga

Tylko ostatni debil mógł wymyslić, że rowerzysta ma w takim miejscu pierwszeństwo przed k---a 40 tonowym tirem w deszczową noc, gdzie gostek w tirze jest tutaj pierwszy raz w życiu i nawet nie przypuszcza, że tam o za 10 sekund jest jakiś przejazd dla rowerów, bo i tak jest zajęty przygotowaniami do skrzyżowania + nic nie widzi.

@kupkesobieciagne: ale tam jest znak STOP 2 metry dalej więc zawodowy kierowca dobrze
  • Odpowiedz
nie usprawiedliwiam ale kierowca ma tutaj nieco utrudnione zadanie

@wstalemwczesnierano: ale mam nadzieję, że Ty go tutaj nie usprawiedliwiasz i że sam nie jedziesz na ślepo, że jak nie masz widoczności to ch*j z tym jadę może nikogo nie potrącę, tylko zwalniasz albo zatrzymujesz się tak, aby być pewnym, że możesz bezpiecznie przejechać
  • Odpowiedz
no właśnie był na przejeździe to raz, a dwa jak np. pieszy chce przejść to też masz mu ustąpić mimo że jeszcze nie wszedł

@Hylfnur: ale to nie jest pieszy tylko rowerzysta, tak pieszy ma pierwszeństwo jak ma zamiar wejść na przejście, rowerzysta jak już jest na przejściu. To spora róznica. w piątej sekundzie widać wyraźnie że samochód był peirwszy na przejściu i to on miał pierwszeństwo. Za wtargnięcie na
  • Odpowiedz
ale tam jest znak STOP 2 metry dalej więc zawodowy kierowca dobrze wie co wtedy zrobić - zatrzymać się.

@dethklok: Zatrzymać się na znaku stop, oczywiście.

A skoro tak, to te kilkanaście metrów przed znakiem STOP na pewno nie będzie miał więcej niż 10-15kmh więc na pewno będzie w stanie zauważyć potencjalnego rowerzystę :)

Na pewno nie będzie w stanie zauważyć. W ogóle po co o tym dywagować? Nikt normalny
  • Odpowiedz
Uważajcie na siebie na #rower w tym #wroclaw . Kierowcy na was nie uważają.

@menmikimen: pomijając sedno tego całego filmu. To po przejechaniu przez przejazd pokazałeś ręką kierunek w którym będziesz się poruszał na ścieżce? Każda zmiana kierunku powinna być sygnalizowana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@menmikimen: Możesz mi wytłumaczyć dlaczego uważasz ze masz pierwszeństwo przed samochodem? Wg przepisów to masz je dopiero w momencie kiedy jesteś na przejeździe. Wjeżdżanie przed samochód, zwłaszcza taki który już był na przejściu i przejeździe nie daje Ci takiego pierwszeństwa (w przeciwieństwie do pieszych). Pierwszeństwo miałbyś gdyby samochód wjeżdżał w drogę poprzeczna, zakładam jednak ze to nie taka sytuacja. Ja przepis art 27 pord interpretuje w taki sposób ze nie
  • Odpowiedz
kierowca ma obowiązek zwolnić przed przejściem dla pieszych

@kuraku: A pieszy i rowerzysta ma obowiązek zatrzymać się przed przejściem i obrócić głowę i lewo i prawo upewniając się, że może bezpiecznie wejść na jezdnię, a nie w--------ć się na drogę na pełnej k----e z zamkniętymi oczami. Uczą tego nawet dzieci w przedszkolu
  • Odpowiedz
kierowca ma obowiązek zwolnić przed przejściem dla pieszych oraz ma obowiązek ustąpić pierwszeństwo rowerzyście znajdującemu się na przejeździe

@kuraku: nawet jeżeli wcześniej nie ma szansy go dostrzec? ma hamować do zera w takim miejscu? oh wait, czekaj jeszcze chwila i dojdziemy do wniosku że pierwszeństwo pieszych/rowerzystów w takim miejscu jest bezsensowne :)
(że też nikt jeszcze tego nie dostrzegł.... oh wait.... no tak - na zachodzie dostrzegli)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@many_more:

Możesz mi wytłumaczyć dlaczego uważasz ze masz pierwszeństwo przed samochodem?

1. Poruszam się po rondzie a samochód na nie wjeżdża.
2. Samochód minął znak ustąp pierwszeństwa przejazdu. (Patrz jeden z moich komentarzy na górze)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@kuraku: pic rel też Wrocław za magnolia. 2, 3 razy mnie tu strabili, a wiele razy widziałem jak dzbany za mną machaja łapami, bo mam czelnosc zwalniać tam do ~5km/h bo c---a widać. I tak się żyje na tej wsi, gdzie kierowcy to dzbany :p

To samo z przejściami dla pieszych. Noc, zima, korek aut w przeciwną stronę i przejście dla pieszych w środku korka. Co 10 auto może tam
000loki - @kuraku: pic rel też Wrocław za magnolia. 2, 3 razy mnie tu strabili, a wie...

źródło: comment_16621309265RzIc7EftP2akZTaU6cnY5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz