Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #angular
Pytanie bo nie wiem jak ugryźć taki problem, czy po stronie API czy klienta - mam stronkę gdzie można wykonać akcje, ale niektóre z nich wymagają zalogowania więc takie requesty zwracają 401 - w takim przypadku robi redirecta na stronę logowania - i problem w tym, że chciałbym żeby mimo to ta akcja się wykonała. Jaka jest dobra praktyka rozwiązania takiego problemu? Przychodzi mi do głowy trzymanie tego w localstorage ale to chyba słaby workaround..
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dominias: Dla klientów API się raczej tego nie robi, bo on może zapamiętać co i gdzie wysyłał bez autoryzacji albo poprawić kod, żeby się logował (dlatego dostaje 401 a nie 3xx).
Co innego dla html obsługiwanego bezpośrednio przez przeglądarkę - wtedy (jak wyżej @fiolkins pisał) zwracasz redirect do logowania z docelowym endpointem w parametrach url (/login?url=users/123), czyli informacją gdzie przekierować po zalogowaniu. Klient w przeglądarce i tak
  • Odpowiedz
@Dominias: pogooglaj za "angular retry http" bo przy REST to chyba o to się rozchodzi, a nie jakieś redirecty po stronie sewera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz