Aktywne Wpisy
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł:
Wynalezienie Europy Wschodniej. Mapa cywilizacji w dobie OświeceniaAutor:
Larry WolffGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788366419117Tłumacz:
Tomasz BierońWydawnictwo:
Międzynarodowe Centrum KulturyLiczba stron:
748Wspaniała to była książka o tym jak widziana i odkrywana była Europa Wschodnia przez przedstawicieli zachodu w XVIII wieku.
Autor przedstawia jak wyglądały wyobrażenia i fascynacja tym barbarzyńskim światem, jak wyglądały podróże po Polsce, Rosji i pozostałych krajach, których zacofanie często były szokujące, aż tak, że samo wkroczenie do Polski brzydziło i raziło. Także pojawiają się kraje na południu od Polski oraz badania nad ludami je zamieszkającymi. Książka przedstawia jak próbowano definiować te rejony, rysować mapy, a to wszystko w kontekście ogromnych zmian, gdzie słabło Imperium Osmańskie, Rosja rosła w siłę, a Polska upadała i w końcu znikła z map.
Oprócz tego dużo fascynacji Rosją oraz sukcesami Piotra Wielkiego i Katarzyny, próby odkrywania Rosji zwłaszcza przez tę drugą oraz szukanie granicy między Europą a Azją w Rosji.
Bardzo szeroki obraz, który pozwala poczuć ten świat. Autor przedstawia jak wiele mitów wtedy powstało, ale także jak wiele ówczesnych odkryć i refleksji miało wpływ na powstanie żelaznej kurtyny po 2 wojnie światowej. Omawia najważniejsze książki, które się wtedy ukazały, wymiany listów, relacje z podróży.
Książka w bardzo ambitny sposób przedstawia mnóstwo problemów historycznych, a przy okazji jest piękną podróżą przez historię całej ówczesnej Europy i Polski oraz pozwala poczuć jak wyglądało życie w tamtych czasach.
Do tego bardzo ładne wydanie od wydawnictwa MCK Kraków, ale oczywiście jak zwykle ciężka do kupienia w rozsądnej cenie.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #historia #historiabookmeter
źródło: comment_1661941907ZKzxyPc61a5CNLz2t2qb3M.jpg
PobierzAle okazuje się, że jest e-book, gdyby ktoś szukał
https://ksiegarniamck.pl/produkt/wynalezienie-europy-wschodniej-mapa-cywilizacji-w-dobie-oswiecenia-e-book/
Ale za to dużo zachwytów było nad konstytucją
Nie to że Polska była jakaś najgorsza, bo jeszcze gorzej wypadają wszystkie nie do końca określone narody, Tatarzy i inne mniejszości, ale najwięcej jest o Polsce i Rosji
O książce tej usłyszałem czy to w jakimś nagraniu publicystycznym, czy też w artykule, już nie pamiętam, ale nie tyle w kontekście sprawnego odmalowania naszego regionu i tego „jak wyglądało życie”, ile pokazania, jak oświeceniowy Zachód tworzył mity i stereotypy o tej części Europy, a także budował
@smierdakow: @BRTM: Sam premier Mateo polecał tę książkę (6:10) w ramach
No prawda z tym Wolterem i Roussea'u, że pisali o Polsce nie będąc tam, ale też jest w tej książce dużo przykładów osób, które tam były i ich wrażenia były bardzo złe