Wpis z mikrobloga

Sezonowe #opony czy całoroczne? Mam już dość tego przekładania i kupowania drugiego kompletu felg z czujnikami. Jeszcze w felgach które mam podobno łatwo uszkodzić czujnik przy zmianie opon. Zastanawiam się nad Michelin CC SUV lub Pirelli Scorpion AllSeason SF2. Jeżdżę około 20k rocznie, 70% autostrada. 2-3 razy w zimę wyjazd w góry. Noga lekka, jazda spokojna, auto ciężkie i powolne, AWD. Poradźcie coś

#motoryzacja #samochody
  • 123
@Przedmidorrr: letnie i zimowe na 2 kompletach felg, co sezon albo po wjechaniu w jakąś potężną dziurę wyważyć

45 minut i po robocie nawet jak zmieniasz sam

Wielosezon w mojej opinii jedyne do czego się nadaje to do wielkich miast, gdzie nawet jak masz opad śniegu to będzie on tam zalegał niecały dzień, zanim nie uporają się z nim służby drogowe. Jeśli mieszkasz na wsi albo jeździsz gdzieś dalej i musisz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Przedmidorrr: Ja tam wychodzę z założenia że nawet jak różnica w hamowaniu jest 50cm, to te 50cm może mi uratować życie. Za dużo debili na drogach, na filmikach z YT widać że jest ich jeszcze więcej. I tak jak wcześniej pisali - mam zakład oponiarski obok, umawiam się na konkretną godzinę, podjeżdżam i cacy.
@Przedmidorrr: Crossclimate nie są tak dobre, jak dobry mają marketing. Ja w swoim aucie mam Hankooki Kinergy 4S2, bardzo dobrze wypadły w kompleksowych testach na YT, ja też zadowolony jestem. Cena na bardzo akceptowalnym poziomie.

Nie wiem czy nadają się du suva, ja używam je we hatchbacku kompaktowym.
@Przedmidorrr: zależy od przebiegu
Ja robię mało - jakoś 20-25 k rocznie.
Drogi w Polsce zimą są zazwyczaj mokre a nie ośnieżone. A jak są oblodzone to nawet najlepsze zimówki nie pomogą.

Ogólnie jazda z głową - jak widzisz, że droga jest ośnieżona to nie jedź 90 i będzie git ;)

Dodam też, że w zimie 2-3 x w miesiącu jeżdżę do Szklarskiej, Karpacza i nie mam żadnych problemów. Nigdy nie
  • 0
@Przedmidorrr: ja przekładam lato-zima, ale jeśli masz awd, to wielosezon powinien ci pięknie styknąć. Chyba że śmigasz na 3000 mnpm czy wyżej, no to wtedy nie xD

Jeszcze 10 lat temu bym się wzbraniał, ale obecne "zimy" to sobie można w większości przypadków o kant #!$%@? rozbić, śniegu jest może na 2 tygodnie na całą zimę i jedynie góry się jeszcze bronią. Ale jeżdżą piaskarki, pługi i jakoś to wszystko działa,
@korpoRator Pokazywał filmik z kamerki. Jechał jakoś około 100/110 km i powolnie zmieniał pas na lewy. Na prawym nie było śniegu, a na lewym cienka warstwa. Gdyby miał dobre zimówki zapewne nic by się nie stało. Od razu tak stwierdził. Nie popadajmy w skrajność żeby nagle jechać 60 km/h.
  • 1
@korpoRator Pokazywał filmik z kamerki. Jechał jakoś około 100/110 km i powolnie zmieniał pas na lewy. Na prawym nie było śniegu, a na lewym cienka warstwa. Gdyby miał dobre zimówki zapewne nic by się nie stało. Od razu tak stwierdził. Nie popadajmy w skrajność żeby nagle jechać 60 km/h.

@piwakk: w skrajności nie ma co popadać ale jak się leci powyżej 100 to na nawierzchni o jakiej piszesz wystarczy lekko odpuścić
@korpoRator Co nie zmienia faktu, że dobre zimówki mogły wyratowac sytuację. Ja jestem zdania, że przy takiej jeździe nie ma absolutnie co oszczędzać na oponach i kupować wielosezon.
Włochy jezdza na całorocznych i dają radę

@RussianBoi2: może się mylę, ale we Włoszech jest chyba trochę inna pogoda niż w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@sowiq No ostatnie zimy w Polsce były niemal bezśnieżne ( ͡º ͜ʖ͡º).
@Przedmidorrr:

Nie słuchaj przede wszystkim teoretyków, bo najwięcej do powiedzenia o całorocznych mają najczęściej ci co nigdy nie jeździli.

Jeżdżę na całorocznych z 5 czy 6 lat, też z AWD i w życiu bym nie wrócił do zabawy ze zmienianiem. Robię z 35-40 tys., też wyjazdy w góry zimą, sporo szybkich tras po autostradach. Zawsze biorę łańcuchy gdyby był problem przy lodzie czy jakichś mega opadach, ale jak do tej pory
@Przedmidorrr: Polecam Goodyear 4seasons, przejeździłem już 2 sezony i jestem bardzo zadowolony, choć nie wiem jak sprawdzają się w kopnym śniegu bo po prostu na taki jeszcze nie trafiłem. Auto 231KM, FWD