Aktywne Wpisy

agiller +443
Pamiętajcie mirki i mirabelki, jeśli będziecie chcieli pokazać dzieciom jak turlać się ze sporej górki to sprawdźcie czy po drodze nie ma jeżyn. ( ͡° ͜ʖ ͡°). Właśnie czekam na tomograf gałki ocznej bo kolec mi przejechał po niej. :D Krwi z rozcięcia było tyle że 2 paczki chusteczek poszły a kurtka do prania. Suma summarum córki w płacz i boją się podejść zamiast śmiać się jak stary
źródło: 26437
Pobierz
Ciameq +130
Witajcie Mircy. Piszę ku przestrodze. Dziś w stojące auto mojego taty przydzwonił gość. Gdy usłyszał, że tata nie chce się "dogadać" tylko wzywa policję to uciekł z miejsca zdarzenia. Szczęście, że tata od razu jak wysiadł zrobił zdjęcie tablicy. Mając cały czas telefon w ręku zdążył zrobić również zdjęcie jak tamten odjeżdża w "siwą" dal. Okazuje się, że jak ktoś nie ucieka od razu to nie znaczy, że zaraz nie zacznie... W
źródło: IMG_3582
Pobierz

Długi, ale bardzo ciekawy film. James Stephenson w zeszłym roku otworzył mi oczy jak mocno wzrosną zyski netto Tesli w 3 i 4 kwartale i robi to znowu.
Gość jest może trochę optymistyczny, ale jego forecasty sprawdzały się w przeszłości.
Nie bierze oczywiście pod uwagę ew. lockdownu w Chinach, ale bierze pod uwagę uptake % zakupu FSD i wzrost ceny tej opcji.
Ten forecast traktuje jako uber-bull case, ale otworzył mi oczy jak kolejny raz zaniżałem oczekiwane wyniki.
To nie jest porada inwestycyjna, zwykły filmik gadający o wykresach i excelu jednego youtubera ;)
#tesla #gielda
https://twitter.com/stats_feed/status/1512445210097160195?
@elonmusk
Price of lithium has gone to insane levels! Tesla might actually have to get into the mining & refining directly at scale, unless costs improve.
źródło: comment_16612929607JnX2Mj7RfB2W1APMZqFIl.jpg
Pobierz@krocionog: Co z tego, że na giełdach cena litu poszła w kosmos, jeżeli Tesla wcześniej podpisała długoterminowe kontrakty, gdzie cenę negocjuje się poza giełdą. Jeżeli ktoś kupuje materiały do baterii na giełdzie, to znaczy, że dał ciała nie zabezpieczając łańcucha dostaw.
Co do tego, jak działa pozyskiwanie materiałów na baterie w praktyce, polecam obejrzeć załączone interview. Co prawda
James Stephenson jest bardzo w porządku. Jak sam powtarza, na pewno jego estymacje się nie sprawdzą, ale właśnie dlatego są nazywane estymatami. Nic nie bierze z tyłka, wszystko ładnie podpiera liczbami. Fajnie też wizualizuje dane które zbiera.
źródło: comment_16613247306Mq7WgZQtxAaMVNYVRnqyE.jpg
Pobierz