Wpis z mikrobloga

https://youtube.com/watch?v=d3BEcqW-gFM

Długi, ale bardzo ciekawy film. James Stephenson w zeszłym roku otworzył mi oczy jak mocno wzrosną zyski netto Tesli w 3 i 4 kwartale i robi to znowu.
Gość jest może trochę optymistyczny, ale jego forecasty sprawdzały się w przeszłości.
Nie bierze oczywiście pod uwagę ew. lockdownu w Chinach, ale bierze pod uwagę uptake % zakupu FSD i wzrost ceny tej opcji.
Ten forecast traktuje jako uber-bull case, ale otworzył mi oczy jak kolejny raz zaniżałem oczekiwane wyniki.

To nie jest porada inwestycyjna, zwykły filmik gadający o wykresach i excelu jednego youtubera ;)

#tesla #gielda
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Technolust: Nie byłbym taki optymistyczny, ceny litu poszły w kosmos, ceny energii też, moim zdaniem nie będą w stanie utrzymać takiego wzrostu w przyszłym roku.

https://twitter.com/stats_feed/status/1512445210097160195?
@elonmusk
Price of lithium has gone to insane levels! Tesla might actually have to get into the mining & refining directly at scale, unless costs improve.
krocionog - @Technolust: Nie byłbym taki optymistyczny, ceny litu poszły w kosmos, ce...

źródło: comment_16612929607JnX2Mj7RfB2W1APMZqFIl.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie byłbym taki optymistyczny, ceny litu poszły w kosmos, ceny energii też,

@krocionog: Co z tego, że na giełdach cena litu poszła w kosmos, jeżeli Tesla wcześniej podpisała długoterminowe kontrakty, gdzie cenę negocjuje się poza giełdą. Jeżeli ktoś kupuje materiały do baterii na giełdzie, to znaczy, że dał ciała nie zabezpieczając łańcucha dostaw.

Co do tego, jak działa pozyskiwanie materiałów na baterie w praktyce, polecam obejrzeć załączone interview. Co prawda
anonimowy_programista - > Nie byłbym taki optymistyczny, ceny litu poszły w kosmos, c...
  • Odpowiedz
@Technolust: już wcześniej dodałem to video do mojej listy do obejrzenia. Czeka cierpliwie na względnym początku listy :)

James Stephenson jest bardzo w porządku. Jak sam powtarza, na pewno jego estymacje się nie sprawdzą, ale właśnie dlatego są nazywane estymatami. Nic nie bierze z tyłka, wszystko ładnie podpiera liczbami. Fajnie też wizualizuje dane które zbiera.
anonimowy_programista - @Technolust: już wcześniej dodałem to video do mojej listy do...

źródło: comment_16613247306Mq7WgZQtxAaMVNYVRnqyE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz