Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +68
GKS Tychy oficjalnie spadł dziś do II ligi.
To też jest ewenement, zbudowano w Tychach taki duży, ładny stadion (pojemność 15 300) i nie dość, że tyle lat ten klub tkwił w pierwszoligowej przeciętności i nigdy do Ekstraklasy nie awansował, to jeszcze finalnie z tej pierwszej ligi zleciał...
#mecz #pierwszaligastylzycia #tychy
To też jest ewenement, zbudowano w Tychach taki duży, ładny stadion (pojemność 15 300) i nie dość, że tyle lat ten klub tkwił w pierwszoligowej przeciętności i nigdy do Ekstraklasy nie awansował, to jeszcze finalnie z tej pierwszej ligi zleciał...
#mecz #pierwszaligastylzycia #tychy
źródło: 1200
Pobierz
lubie-sernik +12
Mirki, wróciłem dziś z #cypr i pierwszy raz od dawna tak bardzo cieszyłem się, że jestem już w domu — a byłem tam tylko tydzień.
Może po prostu to nie był mój klimat, może potrzebowałem czegoś innego, ale ten wyjazd dał mi trochę do myślenia przed tym, co zaraz przede mną.
Za niecały miesiąc lecę do #azja i serio nie wiem, jak będzie wyglądało moje życie tam na miejscu. Mam
Może po prostu to nie był mój klimat, może potrzebowałem czegoś innego, ale ten wyjazd dał mi trochę do myślenia przed tym, co zaraz przede mną.
Za niecały miesiąc lecę do #azja i serio nie wiem, jak będzie wyglądało moje życie tam na miejscu. Mam
źródło: 1000055027
Pobierz

Długi, ale bardzo ciekawy film. James Stephenson w zeszłym roku otworzył mi oczy jak mocno wzrosną zyski netto Tesli w 3 i 4 kwartale i robi to znowu.
Gość jest może trochę optymistyczny, ale jego forecasty sprawdzały się w przeszłości.
Nie bierze oczywiście pod uwagę ew. lockdownu w Chinach, ale bierze pod uwagę uptake % zakupu FSD i wzrost ceny tej opcji.
Ten forecast traktuje jako uber-bull case, ale otworzył mi oczy jak kolejny raz zaniżałem oczekiwane wyniki.
To nie jest porada inwestycyjna, zwykły filmik gadający o wykresach i excelu jednego youtubera ;)
#tesla #gielda
https://twitter.com/stats_feed/status/1512445210097160195?
@elonmusk
Price of lithium has gone to insane levels! Tesla might actually have to get into the mining & refining directly at scale, unless costs improve.
źródło: comment_16612929607JnX2Mj7RfB2W1APMZqFIl.jpg
Pobierz@krocionog: Co z tego, że na giełdach cena litu poszła w kosmos, jeżeli Tesla wcześniej podpisała długoterminowe kontrakty, gdzie cenę negocjuje się poza giełdą. Jeżeli ktoś kupuje materiały do baterii na giełdzie, to znaczy, że dał ciała nie zabezpieczając łańcucha dostaw.
Co do tego, jak działa pozyskiwanie materiałów na baterie w praktyce, polecam obejrzeć załączone interview. Co prawda
James Stephenson jest bardzo w porządku. Jak sam powtarza, na pewno jego estymacje się nie sprawdzą, ale właśnie dlatego są nazywane estymatami. Nic nie bierze z tyłka, wszystko ładnie podpiera liczbami. Fajnie też wizualizuje dane które zbiera.
źródło: comment_16613247306Mq7WgZQtxAaMVNYVRnqyE.jpg
Pobierz