#rar #linux #linuks #liniapolecen #bash Mirki, mam katalog zawierający pliki o łącznej zawartości 1,6 GB. Chcę go przesłać na serwer ogólnodostępny ale przed tym chciałbym go podzielić na mniejsze kawałki, np o wielkości 500 MB. Mam rar zainstalowany w systemie, no ale nie potrafię znaleźć polecenia do spakowania i jednoczesnego podzielenia archiwum na pliki o żądanej wielkości. Normalnie pakuję pliki poprzez "rar a -m5 "Plik archiwum.rar" "Plik do archiwum.*". Ktoś pomoże złożyć linie poleceń z podziałem?
@nameisnull: No właśnie nie. Ma to być archiwum *.rar. Ale już sobie poradziłem, program ARK tworzy mi archiwum takie jak potrzebuję i z wielkością jaka ustawiłem. Ale dziękuję za pomoc.
Mirki, mam katalog zawierający pliki o łącznej zawartości 1,6 GB. Chcę go przesłać na serwer ogólnodostępny ale przed tym chciałbym go podzielić na mniejsze kawałki, np o wielkości 500 MB. Mam rar zainstalowany w systemie, no ale nie potrafię znaleźć polecenia do spakowania i jednoczesnego podzielenia archiwum na pliki o żądanej wielkości. Normalnie pakuję pliki poprzez "rar a -m5 "Plik archiwum.rar" "Plik do archiwum.*". Ktoś pomoże złożyć linie poleceń z podziałem?
co do podzielenia to coś takiego wydaje się odpowiednie
https://unix.stackexchange.com/questions/61774/create-a-tar-archive-split-into-blocks-of-a-maximum-size
Ale dziękuję za pomoc.
tar -czvf plik.tar folder/; split -b 500M plik.tar .
rar a plik.rar folder/
rar a -v500M -r archiwum.rar katlaog/
EDIT: Działa, super, dziękuję.