Wpis z mikrobloga

• 421
Robienie dziecka które będzie musiało wchodzić na rynek pracy by przeżyć jest jak wystawianie niewolnika na targ.

Gdzie tu logika

Rodzice zdają się mówić słuchaj to my Cie tu ściągnęliśmy na ten świat bardzo Cie kochamy ale żeby przeżyć musisz tyrać u kogoś innego.

Ludzie nie oddali by swojego pieska żeby ciężko pracował ale dziecko już tak.

#antynatalizm #antykapitalizm #neet #pracbaza
  • 148
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@galek: p---------e.
Każde dziecko może dowolnie zostać łowcą zbieraczem - i będzie miało łatwiej niż dowolny łowca zbieracz w historii. Pomyśl co taki człowiek, z pierwotnych homo sapiens, zrobiłby gdyby znalazł całe pole pełne jedzeniodajnej rośliny. Wystarczy oddać się instynktom - wszak zbieraczo łowcami byliśmy nieporównywalnie dłużej niż pracownikami
  • Odpowiedz
@galek: Nic bardziej żałosnego dzisiaj nie przeczytam. Żyjesz w XXI wieku, masz dostęp do wiedzy całego świata w kieszeni, możesz nauczyć się czego chcesz, kiedy chcesz, możesz nauczyć się czegoś co jednocześnie sprawi Ci przyjemność, nada sens życiu i położy chleb na stół. Ale wybierasz narzekanie, marnowanie czasu i oskarżanie o swoją niedole wszystkich wokół tylko nie siebie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@galek: czekaj czekaj, a jak ty sobie wyobrażałeś świat xd? Że będą ci przynosić jedzenie i budować dla ciebie dom? Kto to zrobi, roboty? No bo przecież nie ludzie niewolnicy. Praca jest częścią każdego społeczeństwa i jedynym czynnikiem rozwoju i przeżycia. Co ma do tego antykapitalizm, w socjalizmie pracujesz "dla siebie" niby? Wiesz że praca może być ciekawa, można się w niej realizować?
  • Odpowiedz
  • 12
niezależność == niewolnictwo?

@Ki3mon niezależność to ma dziecko co się urodziło w rodzinie tak bogatej że nawet dnia nie będzie musiało przepracować.

A w polszy to jest charówa za damski c--j.
  • Odpowiedz
@galek: Całe szczęście, że nie przekażecie tych genów, to akurat przysługa dla społeczeństwa, 90% antynatalistów cechuje po prostu w większości to, że chcą się tylko najeść wyspać i zwalić konia, drugie rurkowce a potem do piachu, dlatego nikomu nie chcieliby dawać życia jakie sami mają xd @anonimek123456: @MrFisherman @iwn37 ale oni tego nie zrozumieją, przecież trzeba j---ć jak debil w fabryce do końca życia xd
@
  • Odpowiedz
@galek: Kolego, jak Ci tak nie pasuje to co Cię trzyma na ziemskim padole. W gruncie rzeczy, można powiedzieć, że rodzice dali Ci wybór, albo żyć albo przestać.
  • Odpowiedz
Rodzice zdają się mówić słuchaj to my Cie tu ściągnęliśmy na ten świat bardzo Cie kochamy ale żeby przeżyć musisz tyrać u kogoś innego.

@galek: hoho, to jest jeszcze nie taka zła sytuacja, zawsze można trafić na starych którzy aktywnie sabotują twoje wysiłki poprawienia swojej sytuacji
  • Odpowiedz
@Afrobiker: > ja osobiście mam dysonans poznawczy patrząc na obecne pokolenie wchodzące na rynek pracy. Z jednej strony szlag mnie trafia jak czytam że ktoś nie chce pracować za minimalną krajową bo jestem z rocznika 80 i jak pamiętam moja pierwsza wypłata oscylowała w okolicach 800 zł

Pamiętam, jak mi stawwkę koło 2007 r. zaproponowali 3.50:D
  • Odpowiedz
@galek jak przychodzisz na swiat w norwegii masz +34k dolarow na sobie, jak przyhodis na swiat w polsce masz -14k usd samego PKB na plecach, matematyke zostawiam wam ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@galek

Musisz mieć kasę aby jest i mieć gdzie spać, czyli musisz pracować

To jest nieprawda. Możesz nie mieć kasy, a będziesz mieć gdzie spać i co jeść. Ale niestety poziom przytułku i caritasowych jadłodajni jest dla wielu ludzi nie do przyjęcia. Jest to jednak ich osobisty wybór.
  • Odpowiedz