Aktywne Wpisy
Lelkomtu +79
niochland +156
W Warszawie już od tygodnia działa Strefa Czystego Transportu.
Jakoś cicho o tym na Wykopie, a przecież świat miał się zawalić, stąd też pytanie dla mieszkańców #warszawa
1. Ile biednych ludzi nie dojechało swoimi dupowozami na czas do pracy?
2. Ile smutnych ludzi ma problem, żeby dowieźć dziecko do przedzszkola?
3. Ile dup prawaków pękło?
Jakoś cicho o tym na Wykopie, a przecież świat miał się zawalić, stąd też pytanie dla mieszkańców #warszawa
1. Ile biednych ludzi nie dojechało swoimi dupowozami na czas do pracy?
2. Ile smutnych ludzi ma problem, żeby dowieźć dziecko do przedzszkola?
3. Ile dup prawaków pękło?
To samo ze słowem przepraszam. Przecież w języku polskim ono służy tylko do zwrotów typu "przepraszam po ile ta cebula", ale nigdy do przeproszenia za swoje zachowanie.
Tak jakby przyznanie się do błędu to było jakieś okazanie słabości.
Spędziłem dużo czasu z Ukraincami i w samej #ukraina i tam jest to samo. To jakaś przypadłość krajów postsowieckich?
Jak to wygląda na zachodzie? Sporo też pracowałem z amerykanami chociaż w samym #usa nie byłem i z nimi nie było takiego problemu. Jak któryś coś #!$%@?ł to było apologize i pracujemy dalej. A z Polakami to zawsze jakieś wykręcanie się, zrzucanie winy itd.
#polska #pytanie #psychologia #socjologia trochę #bekazpodludzi
Komentarz usunięty przez autora
Jak od małego jesteśmy chowani, że za przyznanie się czeka nas sroga kara, a jak się nie przyznamy i nikt się nie dowie to ujdzie nam to na sucho to jak mamy funkcjonować jako zdrowe społeczeństwo?
W naszym kraju mamy od lat patologiczne wzorce wychowania, które zamiast pielęgnować umiejętności wzięcia odpowiedzialności za siebie i swoje czyny to uczymy cwaniactwa i chytrości nawet kosztem drugiego człowieka.
Chorobliwe poczucie niesprawiedliwości, ogromna determinacja w przekonywaniu do własnych racji coraz to kolejnych adresatów i bogata w formę roszczeniowa korespondencja
Ciekawe rzeczy można wyczytać odnośnie tego zjawiska, można pogooglać za "face honor dignity culture", niestety nie znam dobrego
Pamiętam jak kiedyś w pracy przeprosiłem kolegę w jednej kwestii, bo okazało się, że nie mam racji. Od tamtej pory zaczął traktować mnie jak podczłowieka i w wielu sytuacjach moje zdanie przestało się liczyć. Taka mentalność.
Co to znaczy? W waznych sprawach ustalenia sporządzaj na piśmie, a w mniej ważnych przestań dociskać i puszyć się jaki ty nieomylny jesteś, znajdź kilka spraw w których się myliłeś
Amerykanami mam inne doświadczenia natomiast byli to tylko żołnierze i byli żołnierze US ARMY więc może dlatego.
@marcinpodlas8:
Jestem ciekaw właśnie jak to wygląda na zachodzie bo mam mało doświadczeń oprócz wąskiej grupy Jankesów.