Wpis z mikrobloga

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć o co tak naprawdę chodzi w Polsce z tym zakazem pracy w niedzielę? Sam zaczynam pracę od niedzieli do czwartku (40h) i według moich przemyśleń w Polsce wygląda to tak samo, czyli ludzie pracujący w niedzielę mają piątek i sobotę wolną, co jak dla mnie piątek wolny jest dużym plusem. Ale czytam że w Polsce to jest nie do zaakceptowania. O co to chodzi?
  • 176
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@banas921: ¯\_(ツ)_/¯ sam wstałem dziś przed 6 porobić sobie nadgodzinki, dzieki temu o 10 bede juz zarobiony i cała niedziela wolna, ale najwyraźniej jakby pis sie o tym dowiedział to by dostał wścieku macicy, bo jak to tak w niedziele pracować
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: cieszę się że to nie tylko dla mnie jest dziwne, czy ludzie pracują w niedzielę czy nie i tak robią 40h (chyba że nadgodziny albo inna umowa), ale zazwyczaj te 2 dni wolnego mają. Debile się d----------y że niedziela musi! być wolna, chociaż patrząc na życie to nie prawda....
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 22
@banas921: ja caly wakacyjny sezon pracuje od piatku do wtorku, sroda czwartek to moj weekend, pasuje mi to, zreszta najwiecej hajsu mi wpada w weekendy wiec glupi bylbym robiac inaczej
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: ale to jest chore, wymyślać coś aby obejść zakaz. Chcą oszczędzać ludzi w niedziele? Niech wprowadzą limit 4/6 godzin pracy w niedzielę. Najgorzej że są ludzie którzy chcieliby/mogliby pracować weekendy z niedzielą włącznie ale nie mogą. Rozumiem kiedyś dawno, niedziela to był dzień "święty" kościół itp, ale teraz, jak dla mnie to jest normalny dzień mimo że weekend..
  • Odpowiedz
Ja tez już w robocie , choć to podobno nieludzkie…
Jeśli zakaz to powinien być dla wszystkich. Inaczej argumentacja jest co najmniej wątpliwa i politycznie tendencyjna
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@banas921: to, że ty myślisz inaczej nie oznacza, że tak samo myśli kilkanaście milionów Polaków. Może i zakaz handlu w niedzielę to głupota, ale nie zmienia to faktu, że to "inny" dzień i w NORMALNEJ pracy masz wolne ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@banas921: od dziecka nie rozumiem tej postawy społeczeństwa, na wsi nie mogliśmy w niedzielę robić jakiś poważniejszych zajęć na zewnątrz ale pod dachem już co innego, bozia nie widzi wtedy.
  • Odpowiedz
@banas921:

Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć o co tak naprawdę chodzi w Polsce z tym zakazem pracy w niedzielę?

W Polsce nie ma zakazu pracy w niedziele. Jest zakaz handlu. PiS tłumaczy to tym, że niedziela służy do spędzania czasu z rodziną a nie bieganiem po sklepach. Inny argument jaki pada to kwestia domniemanego wyzysku pracowników przez markety.

Drugi argumenty to podlizywanie się związkom zawodowym. Pierwszy to ukłon e
  • Odpowiedz