Wpis z mikrobloga

• 49
Nie wiem na ile prawda (i w jakiej skali) ale słyszałem od znajomej co pracuje w banku, że okrutnie wzrosly wnioski o kredyty gotówkowe 5-10k zl.

Jeżeli tak jest w całej Polsce to ludzie się zadłużają na przeżycie od 1 do 1 bo ich miniratka + drożyzna wykańcza.

Może ktoś z bankowości potwierdzić?

#kredythipoteczny #kredyt #nieruchomosci #banki #inflacja
  • 29
  • Odpowiedz
Jeżeli tak jest w całej Polsce to ludzie się zadłużają na przeżycie od 1 do 1 bo ich miniratka + drożyzna wykańcza.

@labla: A jak wygląda oprocentowanie tych kredytów?

Jednemu znajomemu ogarnąłem ofertę na kredyt gotówkowy celem nadpłaty hipoteki - spadek raty hipoteki jest większy niż rata do spłaty za nowy gotówkowy. Bank nie podumał.
  • Odpowiedz
@pastibox: Te niewiele mówi - "kredyt konsumpcyjny" jest nie tyle "konsumpcyjny" co "na cel dowolny".

Można przeżreć.
Można nadpłacić inny kredyt (spirala zadłużenia! z tym, że nie - jakoś dwa miesiące temu widziałem "drobny" kredyt na trzy lata, gdzie łącznie do oddania o ok. 24% więcej niż wypłacano - liczę sumę kosztów - i gdyby nadpłacić nim jakąś w miarę świeżą hipotekę to więcej odsetek się zaoszczędzi na hipotece niż się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@labla:

Nabiorą kolejnych mini-kredytów i przeznacza wakacje na rachunki + żarcie.

I do takich wniosków doszedłeś po jednym wykresie?
  • Odpowiedz
@haha123:
Wielokrotnie wyjaśniałem to co wypisuje "Flipterka25", potem chyba zaczął przeczesywać wątki, w których się wypowiadam próbując nieudolnie podważać to co piszę. Nie wdaje się w dyskusję - szkoda czasu.
https://www.wykop.pl/wpis/65393535/na-tych-wszystkich-konferencjach-przemowieniach-an/
https://www.wykop.pl/wpis/66276273/nie-wyglada-to-zbyt-obiecujaco-najblizsza-jesien-i/

@labla:
Natomiast wracając do meritum to tak, ten wzrost udzielanych kredytów gotówkowych jest faktem, wynika to m.in. z:
1) Opłacalność - ujemne realne stopy procentowe skutkują tym, że opłaca się brać kredyty konsumenckie na cokolwiek np. telewizor skoro
  • Odpowiedz
W ten sposób realnie grozi nam scenariusz "miniTurcji" bo dokładnie to tam występuje.

@LaurenceFass: i miniArgentyny, gdzie ludzie co miesiąc od razu po otrzymaniu pensji kupują możliwie wiele produktów a resztę wymieniają na twarde waluty lub krypto.

karty kredytowe spokojnie dobijają w rrso do 20%, gotówkowe to już nawet 15% więc spłacanie tym hipotek to marny pomysł

@picasssss1: ja np dostałem ofertę w reklamie aplikacji banku na 10% fixed, więc
  • Odpowiedz
karty kredytowe spokojnie dobijają w rrso do 20%,

@picasssss1: Nikt normalny nie używa karty kredytowej inaczej niż ze spłatą w grace period.

gotówkowe to już nawet 15%

@picasssss1: https://www.mbank.pl/indywidualny/kredyty/kredyty-gotowkowe/kredyt-nowosc/?option=port_google&kampania=kredytu%20got%C3%B3wkowego_p_c&gclid=Cj0KCQjwuaiXBhCCARIsAKZLt3lcdDk8U7aunqru3Xl1Tjg5YY4EAyZmuz2wiQ-pgmdEdIXKkYTRbmAaAuo7EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

tak, #!$%@? link, ale cały cyrk opiera się na wykorzystaniu promocji bankowych i "specjalnych ofert", tj. tego co normalnie banki robią żeby wpychać swoje produkty.

Patrzenie na RRSO nie zawsze się sprawdza - w linkowanym wypadku będąc klientem "aktywnym" tj. będąc
Filipterka25 - > karty kredytowe spokojnie dobijają w rrso do 20%,

@picasssss1: Ni...

źródło: comment_1659523825UaDUxM6tkAlxn2gmKbwSAH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz