Czy zarabiajac w PL we Wroclawiu 15k netto, samochod sluzbowy wysokiej klasy, lux med, benefity, plus zona 5k netto. Majac 2 rowniez mieszkania na wlasnosc w tym jedno wynajmowane a drugie konfortowe w ktorym mieszkamy. Skorzystalibyscie z opcji wyjazdu do niemiec do miejscowsci pod monachium za 120keuro brutto rocznie? Gdzie trzeba wszystko samemu sobie zaplacic(mieszkanie, samochod etc) I biorac pod uwage ze na poczatku zona nie bedzie miala pracy a Ty nie znasz jezyka.
@bystrygrzes: straszny rasizm. Podejrzewam, ze w Polsce cos takiego jest jednak sporadyczne wbec obcokrajowcoów. Mega pyszałkowaci, ksenofobiczni i rasistowcy Ci niemcy. Ale słyszzalem to samo o Francuzach czy Brytyjczykach. Jesli jestes ze wschodniej Europy, to jestes traktowany jak śmieć na dorobku.
OgnistaPłaszczka: Dzieki wszystkim, ktorzy odpisali merytorycznie. Nie, nie szukam odpowiedzi co ja mam zrobic. Decyzje musze podjac sam ale dobrze poznac zdanie innych. Szczegolnie w waznych kwestiach. Dzieki! ---
Niemcy to jebnięty kraj, tylko na wykopoe wszystkim się wydaje, że tam jest wspaniale.
@Mirkoncjusz: No jednak Polska z przymusem rodzenia zdeformowanych płodów oraz możliwością, że twoja żona umrze w wyniku komplikacji, bo katolicki konował zasłoni się wiarą w mity zdecydowanie wygrywa w konkursie na #!$%@? xd
@pianinka: tutaj na sluzbie zdrowia tez nie wyleczysz. Lubie wasze idealizowanie - a pozniej mojej sasiadce wycinaja pol dolnej szczeki, bo pomimo, ze wczesniej zareagowala to 2 lekarzy zlalo temat.
@Christoph_4: pisz prosze za siebie. Chcesz cukrowac gowno - to je cukruj. Poznalem ich na tyle, ze z CEO walilem piwo a pozniej jagermeistra. Po jegermaistrze w sumie wyszedl z niego robak (⌐͡■͜ʖ͡■
@bystrygrzes: Ty rozumiem oceniasz służbę zdrowia po anegdotkach i pojedynczych przypadkach, a nie statystykach? Bo w takiej sytuacji faktycznie nie mamy o czym rozmawiać.
Pięcioletni okres przeżywalność dla nowotworów ogółem w Niemczech to 64.3%, w Polsce 47.7%.
Wiecie czego prawie najbardziej żałuję? Że nie wyjechałem wcześniej. Pracuje w Niemczech od 4 lat w frk nad Menem, też mam mieszkanie w Polsce za gotówkę, też zarabiam trochę więcej njz 120k euro, też nie mówię po niemiecku i też mam żonę.
Żałuję że nie wyjechałem wcześniej z tego chlewu nazwanego Polska. Nawet jeżeli zdarzy się że ktoś na mnie
@AnonimoweMirkoWyznania: do PrzyczajonyPan: dobrze napisane, pokazałeś wiele aspektów wyjazdu. Pytanie: w jakim stopniu każdy z nich jest ważny dla OPa? Może nie zamierza emigrować dalej. Kolejne pytanie: to czy z żoną nadają się do życia na obczyźnie, w DE. Nie każdy da radę. Niektórzy np. mają awersję do j. niemieckiego. Na pewno jednak zdobyłby nowe doświadczenia a i wpis w CV bardzo konkretny.
Kilka słów subiektywnie: zazdro i gratki, też zawsze
@AnonimoweMirkoWyznania z paroma rzeczami można byłoby dyskutować tak jak na przykład służba zdrowia, bo wcale nie było lepiej jak w PL (na endokrynologa musialam czekac więcej jak pół roku). Znam kupę niemieckich lekarzy z rodziny i osobiście wolałabym chyba walnąć samobója niż się u nich leczyć xD Poza tym ty oczywiscie gadasz o magicznym it i oracy hybrydowej. Pomyśl sobie, że taki inżynier za 75k brutto nie będzie miał takiej możliwości, a
@AnonimoweMirkoWyznania: Ja tak :) wrócić zawsze możesz, mieszkania Ci nie uciekną, zakładam że znaleźć prace w Polsce nie będzie trudno a masz opcje poznać coś nowego i na chwile odciąć się od polskich problemów politycznych. A dodatkowo Monachium i okolice to przepiękna cześć i chociaż na rok bym wyjechała pozwiedzać.
@AnonimoweMirkoWyznania: a ja mieszkałęm w niemczech prawie rok i wróciłem do Polski i nigdy nie wróce to tego chlewu potocznie zwanym Niemcami. Polska to teraz najlepszy kraj do życia w Europie (no moze poza jakas Chorwacja), oczywiscie warunkiem jest posiadanie sensownych pieniedzy
@websterpl1 CH>>>>(dlugo nic)>>>PL (tak, wiem, pewnie głupie, jednak biorę pod uwagę całość i stosunek ceny mieszkań do zarobków)>>>>AT>>>>>DE DE na końcu to po moim komentarzu pewnie żadne zdziwnienie. Austria też była do bani, ale nie przez rasizm, tylko przez poziom ludzi po pseudo studiach, z którymi musiałam pracować i to, że jest to też obóz pracy dla Niemców tylko w trochę bardziej krytycznych obszarach niż masówka tanich części w PL). Pracując w
@KaWuSia89 dzięki! Cz da się uderzać do Szwajcarii z samym angielskim? Czy praca zdalna z PL dla firmy w Szwajcarii jest wykonalnym przedsięwzięciem? Oczywiście przy założeniu, że człowiek pojedzie do nich raz na jakiś czas...
Jak patrzą na polskie dyplomy techniczne? Pracuję w zagranicznym korpo i raz startowałem na taką pracę zdalną w naszej firmie dla oddziału w Szwajcarii, ale nie wypaliło z tego nic
@websterpl1 raczej nie. Firmy mają najczęściej w umowach o pracę napisane, że musisz znać przynajmniej 1 oficjalny język w CH. Tylko te stanowiska,które są po ang i jest tam info, że wymagany tylko ang, to wtedy ok. Poza tym,jeżeli tam nie mieszkasz masz o wiele mniejsze możliwości, że dostaniesz tam pracę (musisz mieć wizę pracowniczą). Jeżeli nie jesteś tym magicznym IT, który ma własną działalność i jakiś kontrakt z CH, to zapomnij.
@AnonimoweMirkoWyznania: hej Mirku, ja i moja żona w podobnej sytuacji (w Polsce netto mieliśmy łącznie ~21k) i dwie nieruchomości na kredyt. Obecnie zdecydowaliśmy się przenieść do Berlina (akurat tutaj dostałem pracę w finansach). Łącznie brutto zarobimy tutaj jakieś €170k. Myślę, że za jakieś 2-3 miesiące się możesz odezwać to się podzielę naszymi wrażeniami :)
Hej,
Czy zarabiajac w PL we Wroclawiu 15k netto, samochod sluzbowy wysokiej klasy, lux med, benefity, plus zona 5k netto. Majac 2 rowniez mieszkania na wlasnosc w tym jedno wynajmowane a drugie konfortowe w ktorym mieszkamy.
Skorzystalibyscie z opcji wyjazdu do niemiec do miejscowsci pod monachium za 120keuro brutto rocznie? Gdzie trzeba wszystko samemu sobie zaplacic(mieszkanie, samochod etc) I biorac pod uwage ze na poczatku zona nie bedzie miala pracy a Ty nie znasz jezyka.
#emigracja #it #niemcy #praca
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62e7d34218ba22e41122d700
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
Nie, nie szukam odpowiedzi co ja mam zrobic. Decyzje musze podjac sam ale dobrze poznac zdanie innych. Szczegolnie w waznych kwestiach. Dzieki!
---
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
@Mirkoncjusz: No jednak Polska z przymusem rodzenia zdeformowanych płodów oraz możliwością, że twoja żona umrze w wyniku komplikacji, bo katolicki konował zasłoni się wiarą w mity zdecydowanie wygrywa w konkursie na #!$%@? xd
@Christoph_4: pisz prosze za siebie. Chcesz cukrowac gowno - to je cukruj. Poznalem ich na tyle, ze z CEO walilem piwo a pozniej jagermeistra. Po jegermaistrze w sumie wyszedl z niego robak (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■
Komentarz usunięty przez moderatora
Pięcioletni okres przeżywalność dla nowotworów ogółem w Niemczech to 64.3%, w Polsce 47.7%.
Komentarz usunięty przez autora
Wiecie czego prawie najbardziej żałuję? Że nie wyjechałem wcześniej. Pracuje w Niemczech od 4 lat w frk nad Menem, też mam mieszkanie w Polsce za gotówkę, też zarabiam trochę więcej njz 120k euro, też nie mówię po niemiecku i też mam żonę.
Żałuję że nie wyjechałem wcześniej z tego chlewu nazwanego Polska. Nawet jeżeli zdarzy się że ktoś na mnie
do PrzyczajonyPan: dobrze napisane, pokazałeś wiele aspektów wyjazdu. Pytanie: w jakim stopniu każdy z nich jest ważny dla OPa? Może nie zamierza emigrować dalej. Kolejne pytanie: to czy z żoną nadają się do życia na obczyźnie, w DE. Nie każdy da radę. Niektórzy np. mają awersję do j. niemieckiego. Na pewno jednak zdobyłby nowe doświadczenia a i wpis w CV bardzo konkretny.
Kilka słów subiektywnie: zazdro i gratki, też zawsze
Poza tym ty oczywiscie gadasz o magicznym it i oracy hybrydowej. Pomyśl sobie, że taki inżynier za 75k brutto nie będzie miał takiej możliwości, a
4 kraje w cv to już spory bagaż ;)
CH>>>>(dlugo nic)>>>PL (tak, wiem, pewnie głupie, jednak biorę pod uwagę całość i stosunek ceny mieszkań do zarobków)>>>>AT>>>>>DE
DE na końcu to po moim komentarzu pewnie żadne zdziwnienie.
Austria też była do bani, ale nie przez rasizm, tylko przez poziom ludzi po pseudo studiach, z którymi musiałam pracować i to, że jest to też obóz pracy dla Niemców tylko w trochę bardziej krytycznych obszarach niż masówka tanich części w PL). Pracując w
Jak patrzą na polskie dyplomy techniczne? Pracuję w zagranicznym korpo i raz startowałem na taką pracę zdalną w naszej firmie dla oddziału w Szwajcarii, ale nie wypaliło z tego nic