Aktywne Wpisy
Nullek +79
Spełniłem swoje małe marzenie (。◕‿‿◕。)
Niby tylko golfik ale i tak bardzo się cieszę (ʘ‿ʘ)
Niby tylko golfik ale i tak bardzo się cieszę (ʘ‿ʘ)
Taki temat: jaka technologia jest dzisiaj powszechna, nie wyobrażasz sobie bez niej dzisiejszego życia, a w 2010 roku nie była jeszcze codziennością lub była całkowicie nieznana?
Dla mnie top to android auto/apple carplay. W 2010 nawigacja była na osobnym palmtopie albo w formie 3" ekranu w samochodzie, aktualizacje kosztowały po 1000zł, a dla pozostałych była mapa papierowa. Dzisiaj już w większości bezprzewodowy carplay z google mapami online, yanosikiem i muzyką yt/spotify to
Dla mnie top to android auto/apple carplay. W 2010 nawigacja była na osobnym palmtopie albo w formie 3" ekranu w samochodzie, aktualizacje kosztowały po 1000zł, a dla pozostałych była mapa papierowa. Dzisiaj już w większości bezprzewodowy carplay z google mapami online, yanosikiem i muzyką yt/spotify to
Hej,
Czy zarabiajac w PL we Wroclawiu 15k netto, samochod sluzbowy wysokiej klasy, lux med, benefity, plus zona 5k netto. Majac 2 rowniez mieszkania na wlasnosc w tym jedno wynajmowane a drugie konfortowe w ktorym mieszkamy.
Skorzystalibyscie z opcji wyjazdu do niemiec do miejscowsci pod monachium za 120keuro brutto rocznie? Gdzie trzeba wszystko samemu sobie zaplacic(mieszkanie, samochod etc) I biorac pod uwage ze na poczatku zona nie bedzie miala pracy a Ty nie znasz jezyka.
#emigracja #it #niemcy #praca
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62e7d34218ba22e41122d700
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
Teraz siedzę sobie w CH i robię popcorn obserwując zesranych Niemców przez tą ich egoistyczną politykę w ostatnich latach xD
- Sluzba zdrowia, noo niby dziala, ale do szpitala czekasz jak w PL czyli pare godzin. Mozesz miec szczescie i trafic na sensownego lekarza, ale moze tez byc 'zbywacz'. Tym bardziej jesli nie znasz jezyka to na 99% cie 'zbyja'
- generalnie panstwowa sluzba zdrowia dziala lepiej
@Tytanowy_Lucjan: co prawda nigdy nie mieszkałem na stale w innym kraju ale podróżowałem sporo i nigdy nie potrafiłem zrozumieć o co chodzi w tym nietraktowaniu jak równy lokalsom. W krajach gdzie biali nie byli większością faktycznie, ale w europejskim kraju? Jak znasz jezyk nikt nawet nie będzie wiedział skąd jesteś
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Monachium jest chyba najdroższym miejscem do życia w całych Niemczech. Byłem pare razy bo firma w której pracuje ma siedzibę. Wszyscy narzekali na horendalne ceny wynajmu nieruchomości i mówimy tutaj o codziennych wyprawach komunikacją miejska (która działa bardzo fajnie). Ogólnie bardzo konserwatywny land. Dużo atrakcji, fajne miasto. Jeżeli chcesz z tego wszystkiego skorzystać dużą część zarobionych pieniedzy wydasz.
@pianinka: Nieprawdopodobne jest oczekiwanie, że random z internetu sensownie mu doradzi czy ma się przeprowadzić za granicę nie znając opa, jego sytuacji rodzinnej, mobilności, itp. Sam op pisze zresztą niemal wyłącznie o pieniądzach.
Dane o sile nabywczej i kosztach życia są dostępne publicznie. No ale widocznie potrzebny by był jeszcze "laptop służbowy z internetem wysokiej klasy" żeby dotrzeć do tych informacji
Mieszkania do wynajęcia są o wiele droższe, ubezpieczenia tańsze, służba zdrowia prywatna, także zależy co chcesz mieć w pakiecie.
Aktualnie branża chemiczna :)
@instalacja: To można napisać dosłownie o każdej dyskusji w internecie, random ci ma doradzić czy warto zostawić żonę, kupić dom, zmienić pracę? No nie, ale ludzie mają w naturze szukanie osób o podobnych doświadczeniach czy przemyśleniach żeby przedyskutować rzeczy, których z jakiegoś powodu nie mają z kim
@Tytanowy_Lucjan ale łyknąłeś, gość dwa mieszkania, żona, robota z zajebistymi zarobkami i myślisz, że taki ktoś będzie się pytał o zdanie ze zmianą pracy anonimowych randomow z wykopu? Ja się coraz mniej dziwię, że starzy ludzie dają się naciągać na garnki za 7 koła,
@morsisko: Ok - na jego miejscu nie robiłbym tego bajta ( ͡° ͜ʖ ͡°)