Wpis z mikrobloga

Mirasy, jaki jest najlepszy zamiennik cukru w diecie? Zależy mi na takim, który smakiem najbardziej przypomina cukier, a jednocześnie jest mniej kaloryczny i nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi. I w jakich proporcjach go stosować w porównaniu do klasycznego cukru oraz poziomu jego słodkosci?

Z góry dzięki! :)

#dieta #keto #gotujzwykopem #kiciochpyta #zdrowie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@graf_zero:

Stosować trochę mniej niż cukru


Co to znaczy "trochę mniej"? Chodzi mi o konkrety. W przepisie mam: wsyp 100 g cukru. Czyli ile mam wsypać, aby nie zmienić smaku
  • Odpowiedz
@luk04330:

erytrytol jest spoko ale w większej ilości ma dziwny smak.


No właśnie zależy mi, aby smak możliwie jak najbardziej przypominał cukier w jakiejkolwiek ilości ;)

@masonios72: A jak z jego smakiem w porównaniu do cukru?
  • Odpowiedz
@Pawel929 licz kalorie i używaj cukru jak masz ochotę tylko rzadko. Jak nie jesteś na jego to nie ma różnicy jaki % makro będzie cukru byle by nie przegiąć z kcal. No i z mojej perspektywy to cukier jest jednym z łatwiejszych nałogów do rzucenia
  • Odpowiedz
@Pawel929: erytrytol, tagatoza i alluloza. Ksylitol jest najlepszy ale to wciąż węgle + w nadmiarze może przeczyszczać
erytrytol jest nieco lodowy i piekący w nadmiarze
  • Odpowiedz