Aktywne Wpisy

AST0N +35
Jakbyśmy chcieli zrobić bingo z samymi sztandarowymi tekstami Milana, to byłoby ciężko, bo do bingo trzeba by wrzucić przynajmniej 9 tekstów, a ja odnoszę wrażenie, że on w kółko mówi ich tylko 5 xD
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo

luckylukk +3
#sebcel
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?

Czytając dokumentację hibernate nie ma tam ograniczeń dotyczących modyfikatora zasięgu klasy, ale równocześnie wszelkie przykłady, także w internetach, operują na publicznych klasach, co znacznie upraszcza problem tworzenia relacji.
Pytanie jest też takie czy może to ja nie pojmuję zbyt dosadnie enkapsulacji i usuwania wszędzie modyfikatora public? Chowanie przed światem klas z adnotacją entity jest pożądanym działaniem, czy tylko utrudnianiem sobie życia i ograniczeniem w mapowaniu relacji pomiędzy klasami?
Myślałem jeszcze nad usunięciem mapowania relacji i utworzeniem jakiegoś wrappera ze scope na prototype do pozbierania pojedynczych encji, lecz wiąże się to z insertowaniem danych przez native Query, co dość mocno uzależnia kod od infrastruktury. Dodam też, że tabele tworzę w Liquibase niezależnie od Hibernate, więc nie wpływa on na kształt encji w bazie danych.
#java #spring #naukaprogramowania #programowanie #programista15k
Nie robić package-private ( ͡° ͜ʖ ͡°)
najgorsze co można zrobić to paczki typu dao/service/repository. wtedy dopiero masz wszystko public i wolną amerykankę
@mojemirabelki: A może nawet paranoicznie, bo trochę tak to wygląda ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie ukryjesz encji przed światem, uparty dev i tak dostanie się tam refleksją a jak się wkurzy to zapuka sobie sam przez JDBC i dopiero będzie #smieszekpozakontrolo (literalnie).
Teoretycznie dałoby radę ukryć encje zamykając je jako package-private w pakiecie, w którym będzie logika domenowa ale to dopiero się
Generalnie dochodzę do wniosku, żeby pogodzić ze sobą dwa podejścia i zostawić publiczne klasy, choć z prywatnymi konstruktorami i skorzystać z wrappera do ich obsługi, co by nie przyszło nikomu postronnemu (albo mi w przyszłości) tworzenie obiektów zależnych od siebie pojedynczo. ( ͡° ͜