Upadł mi w sklepie na podłogę chleb, który po podniesieniu pocałowałem i wziąłem do koszyka, kilka osób bardzo dziwnie na mnie spojrzało i w sumie zacząłem się zastanawiać... Ktoś z was też był uczony podobnego zachowania względem chleba? #przemysleniazdupy #pytanie #polska
@tanie_wino Pamiętam że moja babcia #!$%@?ła takie cuda ale to raczej z takiej zwyczajnej biedy, bo katoliczką była średnia. Po prostu nie przelewało się więc każde jedzenie było zjadane, nawet chleb z ziemi.
@tanie_wino: znam te zwyczaje, ale nikt mi ich nie wciskał, że mam tak robić. @Dentka7: @dwojkazet: Przypominam, że ludzie jeszcze robią znak krzyża nożem od spodu zanim ukroją pierwszą kromkę. Zero wspólnego z religią. ( ͡°͜ʖ͡°)
@tanie_wino tak robiła moja Babcia, bardzo wierząca osoba, gdy byłem mały pytałem dlaczego tak robi. Tłumaczyła mi, że dawniej w kościołach do komunii dzielono się właśnie chlebem, nie opłatkiem. Chleb jako podstawa żywienia w czasie wojny i jednocześnie jako symbol komunii świętej był więc traktowany z czcią, podobnie jak obecnie opłatek.
"Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj " też w tej części modlitwy symbol chleba jako Chrystusa kiedyś miał dosłowne więc odniesienie.
@hipokampO_o: więc nauczono Cię szacunku tylko do wybranego pokarmu? Dziwna sprawa, pewnie jesteś z tych co jedzą spleśniały chleb a owoce, warzywa i mięso bez opamiętania wrzucają do śmietnika
Ktoś z was też był uczony podobnego zachowania względem chleba?
@tanie_wino: Nie, mnie uczono żeby nie marnować jedzenia i je szanować bo jeszcze zdarza się nazbyt często że nie każdy może sobie na nie pozwolić w wystarczającej ilości. Ale żeby akurat jedną z grup produktów jakoś wielbić żeby ją całować to jakiś zabobon czy inna tam tradycja i nie powinieneś być zdziwiony że inny jakiejś konkretnej (dziwnej) tradycji nie znają.
jak najbardziej, uczono mnie tego. Jak przestałem być katolikiem to przestałem całkować chleb jak upadł.
@dizzy126: Czyli mozna potwierdzic, ze wiara katolicka w pewien sposob koreluje z RiGCzem
@dplus2: A możesz powiedzieć co jest RIGCzowego w tym całowaniu? Przepraszasz chlebek bo ci upadł czy wtf? Upadł to podnosisz i zabierasz, a nie jakieś obrządki robisz wokół tego dorzucając jeszcze swoje zarazki do niego.
@tanie_wino Mój ojciec nauczył mnie szacunku do pieczywa. Chleb jak upadł to zawsze ucałował, przed rozpoczęciem krojenia całego/nowego bochenka to na spodzie nożem wykonywał znak krzyża. No i wiadomo suchy chleb czy bułkę zostawiał na słońcu do wyschnięcia i tarł na bułkę tartą. Chleb kupuje krojony więc znaku krzyża na nim już nie wykonuję ale jak upadnie to ucałuje, jak zaschnie to tak samo suszę i ścieram na bułkę tartą i nigdy
#przemysleniazdupy #pytanie #polska
Pamiętam że moja babcia #!$%@?ła takie cuda ale to raczej z takiej zwyczajnej biedy, bo katoliczką była średnia. Po prostu nie przelewało się więc każde jedzenie było zjadane, nawet chleb z ziemi.
@Dentka7: @dwojkazet:
Przypominam, że ludzie jeszcze robią znak krzyża nożem od spodu zanim ukroją pierwszą kromkę. Zero wspólnego z religią. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@radziuxd: tego nie znam, natomiast samo calowanie np. chleba ktory upadl nie ma nic wspolnego z religia
Komentarz usunięty przez moderatora
@goferek i pocałować przed odłożeniem
Tłumaczyła mi, że dawniej w kościołach do komunii dzielono się właśnie chlebem, nie opłatkiem.
Chleb jako podstawa żywienia w czasie wojny i jednocześnie jako symbol komunii świętej był więc traktowany z czcią, podobnie jak obecnie opłatek.
"Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj " też w tej części modlitwy symbol chleba jako Chrystusa kiedyś miał dosłowne więc odniesienie.
https://youtu.be/mW11Bvmyigo
@tanie_wino: Nie, mnie uczono żeby nie marnować jedzenia i je szanować bo jeszcze zdarza się nazbyt często że nie każdy może sobie na nie pozwolić w wystarczającej ilości. Ale żeby akurat jedną z grup produktów jakoś wielbić żeby ją całować to jakiś zabobon czy inna tam tradycja i nie powinieneś być zdziwiony że inny jakiejś konkretnej (dziwnej) tradycji nie znają.
Komentarz usunięty przez moderatora
@dplus2: A możesz powiedzieć co jest RIGCzowego w tym całowaniu? Przepraszasz chlebek bo ci upadł czy wtf? Upadł to podnosisz i zabierasz, a nie jakieś obrządki robisz wokół tego dorzucając jeszcze swoje zarazki do niego.
Chleb kupuje krojony więc znaku krzyża na nim już nie wykonuję ale jak upadnie to ucałuje, jak zaschnie to tak samo suszę i ścieram na bułkę tartą i nigdy