Wpis z mikrobloga

#programowanie #arduino #elektronika
Poleci ktoś jakiś zestaw dla początkującego do nauki.
https://allegro.pl/oferta/zestaw-xxl-arduino-uno-r3-starter-kit-mega-pack-9167137580 coś takiego będzie się nadawać czy nie ma sensu wydawać aż tyle i kupić cos innego? Mam już zamówioną książkę do nauki programowania ale podobno najlepiej mieć ten kontroler i na nim na bieżąco się uczyć.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Panczo23: Ja jak się chciałem pobawić to kupiłem płytkę i zestaw kabli. Zmieściłem się w 100 zlotych ale to było pare lat temu. Są zamieniki kompatybilne a tańsze
  • Odpowiedz
@Panczo23: To zależy jak chcesz zacząć i co Cię motywuje.
Jeśli książka omawia przykłady z tymi akcesoriami to jak ich nie będziesz miał, to po prostu ciężko Ci będzie wykonać ćwiczenia tam zawarte.
Do tego nawet robiąc tutoriale z internetu będziesz miał od razu bardziej atrakcyjne wyniki - ekrany, przyciski, zdalne sterowanie, różne fajne peryferia itp.

Jak chcesz tak naprawdę zacząć samodzielnie, a książka tylko w ogólny sposób uczy programowania,
  • Odpowiedz
@Panczo23: ja za niecałe 150zł na aliexpres kupiłem, klona arduino, ekran dotykowy, 6 serwo silników, kilkanascie silnikow dc, kilkaset diod, w tym rgb, tranzystory, duzo elementow biernych i jeszcze fure roznego typu czujników. No ale to było 5 lat temu ehh
  • Odpowiedz
Do nauki motywuje mnie chęć przerobienia maszynki do tenisa ktora wyrzuca pilki. Zbudowalem ja rok temu. Brakuje mi w niej najbardziej sterowania na odleglosc z pilota. Czytalem ze arduino daje duzo mozliwosci w takich sytuacjach . Tak naprawde chce nauczyc sie pisac program ktory bedzie kontrolowal predkosc 2 silnikow dc .
  • Odpowiedz
@Panczo23:
Ja mam zestaw od Modulosów, jestem z niego bardzo zadowolony. Po zakupie na maila wysyłają instrukcję w języku polskim wraz z gotowymi kodami i opisami czujników. Jest tam chyba ponad 20 lekcji zaczynając od podstaw do bardziej zaawansowanych projektów.

Kupiłem u nich w sklepie bo taniej ale jeszcze mają na
  • Odpowiedz